Utgiven | 2001 |
---|---|
ISBN | 9189291107 |
Den elfte mars i år tågade Zapatistgerillan in i Mexico City under ledning av den nu mytomspunne Subcommandante Marcos. Samma dag släppte bokförlaget Manifest Kulturproduktion boken Från sydöstra Mexicos underjordiskaberg: en samling av Subcommandante Marcos kommunikéer, brev och poetiska texter från 1993 till och med december 2000. Bokens texter är i urval av, och översatta av Erik Gustafsson som även har skrivit den mycket informativa och uttömmande inledningen, där man får en snabb insikt i vad det är den indianska rebellgruppen kämpar för.
Under den period i mars som zapatisterna befann Mexico City debatterades i massmedia Marcos identitet och hans syfte med att som enda icke-indian leda rebellgruppen , och kanske hittar man en alldeles utmärkt förklaring redan i Erik Gustafssons inledning: ”Marcos nyckelroll ligger i att han själv är mestis, men samtidigt har bott så pass länge bland indianerna att han på ett trovärdigt sätt kan översätta deras kultur till ett språk som mestiserna förstår.” Marcos, som anses vara en radikal filosofilärare vid namn Rafael Guillén, kom till Lacandondjungeln i mitten av 1980-talet för att som han trodde vara del av en grupp som skulle lära indianerna om revolution. Senare har han bland annat i en intervju med Stina Lundberg sagt att han senare upptäckte att han inte hade något att lära indianerna medan de har lärt honom allt.
Marcos är nu, förutom militär befälhavare, indianernas talesman och i den rollen underställd deras beslut, och den myt som vuxit fram kring hans person kan närmast beskrivas som en blandning av Emiliano Zapata och Zorro.
Det var tidigt på morgonen den första januari 1994 zapatistrebellerna först gav sig till känna efter tio års förberedelser i Lacandondjugeln i delstaten Chiapas för att meddela Mexico och resten av världen att de fått nog. Till stor del utrustade med gevärsattrapper snidade i trä tog de över fyrastäder i Chiapas och fick därmed hela den mexikanska regeringsapparaten, med president Carlos Salinas i spetsen att sätta nyårschampagnen i halsen. Den första januari detta år hade egentligen varit tänkt som Salinas höjdpunkt, då Naftaavtalet med USA trädde i kraft.
Istället följde tolv dagars strider, vilka än till denna dag det enda tillfälle zapatisterna använt de vapen de har tillgång till. Det som sedan började är vad som har kommit att kallas det första cyberkriget, där den både vältalige och välskrivande Subcommandante Marscos spridit kommunikéer, anekdoter och vanliga brev till massmedia, anhängare och motståndare.
Det är bland annat ett urval av de texter med information om indianernas situation i Chiapas och Marcos syn på den nya världsordningen med ekonomisk globalisering och nyliberalism som återges i boken. Subcommandante Marcos texter är bitska, humoristiska och mycket engagerande.
Publicerad: 2001-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 18:45
En kommentar
[...] på Zapatisterna. Om det är något jag verkligen vill så är det att åka till sydöstra Mexicos underjordiska berg och göra allt i min makt för att hjälpa dem. Vill bort ifrån konsumtionshysterin, kapitalismen [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).