Recension

: Den första klunken öl och andra små njutningar
Den första klunken öl och andra små njutningar Philippe Delerm
2001
Albert Bonniers förlag
7/10

Vardagsglädje

Utgiven 2001
ISBN 9100572683
Orginaltitel La première gorgée de bière et autres plaisirs minuscules
Översättare Anders Bodegård
Först utgiven 1998

Om författaren

Fransmannen Philippe Delerm är född 1950. Han har publicerat ett flertal böcker, och gjorde 1997 stor succé med sin filosofiska lilla bok ”Den första klunken öl och andra små njutningar”, med vilken han introducerades på svenska i fjol.

Sök efter boken

Den första klunken öl och andra små njutningar är ingen alkoholpropaganda. Det är en bok om att njuta och att koppla av. Det hela är mycket enkelt, det gäller att finna de goda små tingen i vardagen och att lära sig uppskatta dem. Philippe Delerm har gjort så och här delar han med sig av vad han tycker gör livet värt att leva. Det rör sig om allt från känslan av att ha en fickkniv i sin ägo till att köra bil nattetid och förstås olika smakupplevelser där den första klunken öl kommer in.

Man skulle kunna påstå att författaren punktmarkerar dessa små ögonblick och han gör det så bra att de till slut har gått över till hans lag. Många är vi som alltför oftast stressar i oss våra öl och för att inte tala om hur tråkigt det kan vara att köra bil nattetid och känslan av att inneha en sådan simpel pinal som en fickkniv är det kanske inte många som lämnat mellanstadiet som nämnvärt reflekterar över. Delerm visar att det inte alltid krävs stora pompösa arrangemang för att man skall kunna uppskatta tillvaron. Det kan räcka med en färsk croissant som låter sig avnjutas på en trottoar någonstans för att vardagen skall lyfta en aning:

Man är tillbaka ute på gatan. Man har det på känn: vägen hem blir inte samma sak. Trottoaren är lite mindre fri, antingen förborgerligad av brödet som är fastklämt under armbågen, av croissantpaketet i den andra handen. Men nu öppnar man påsen och tar en croissant. Innanmätet är ljummet, nästan degigt mjukt. Ett litet frosseri i kylan, på gående fot…

Detaljer, detaljer. De små anekdoterna byggs upp med en snillrik detaljkänsla vilken hela konceptet bygger på. Författaren får en att uppleva både känslor, smaker och lukter vilket ökar viljan att ytterligare låta sig inspireras och förföras. En effekt av inspirationsruset som uppnås, och som säkerligen inte var författarens avsikt, är att man läser boken lite väl snabbt. Varje anekdot har sin egen utgångspunkt och förtjänar en viss eftertanke och detta kan gå förlorat om man hastigt och lustigt kastar sig över en ny betraktelse då försvinner hela idén med verket. För övrigt är det egentligen ingen idé att säga så mycket mer om denna lilla bok. Risken blir då att man bara krånglar till det hela vilket vore oförlåtligt i det här fallet.

Men den första klunken! Klunk? Det börjar långt innan den slinker ner. Redan det porlande guldet mot läpparna, en friskhet som späs på av skummet, sedan rinner sakta över gommen en lycka silad genom beskhet.

Man kan känna smaken, eller hur?

Per Warmark

Publicerad: 2001-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-09 11:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #137

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?