Recension

: Ryssland
Ryssland: Revolution och inbördeskrig 1917-1921 Antony Beevor
2022
Historiska Media
4/10

Förenklat om ryska inbördeskriget

Utgiven 2022
ISBN 9789177898290
Sidor 638
Orginaltitel Russia. Revolution and Civil War 1917-1921
Översättare Kjell Waltman

Om författaren

Antony Beevor, född 1946, var officer i brittiska armén men är nu författare. Hans böcker finns översatta till mer än 30 språk. Bara i Sverige har Antony Beevor sålt mer än en halv miljon exemplar. Han har tidigare publicerat böcker om spanska inbördeskriget och slaget om Berlin, men slog igenom på allvar 1998 med boken Stalingrad.

Sök efter boken

Ännu en gång landar en tegelsten signerad Antony Beevor. Nu handlar det om det ryska sammanbrottet i första världskriget, de två revolutionerna, tsar-väldets undergång och det påföljande inbördeskriget mellan vita och bolsjeviker.

Antony Beevor återanvänder sitt beprövade berättargrepp. Han håller sig trogen de erkänt stora händelserna på tidslinjen, så som de kondenserats av diverse historiker och tryfferar med detaljer från ögonvittnen. De sistnämnda hämtar han från dagböcker, memoarer och brevsamlingar. Dessutom kryddar han ibland, försåtligt, med svepande påståenden som saknar källhänvisning.

Resultatet blir ojämnt. Bitvis flyter berättandet på och är engagerande. Men ofta rabblas uppgifter efter varandra i långa listor på ett otympligt vis, i synnerhet när det gäller truppförflyttningar. De ofattbara grymheterna har också en tendens att bli stapelvara, bisarrt nog. Mången bojar eller junker kastas stympad, men ännu levande, i stålverkens smältugnar som proletariatet bemäktigat sig. Att läsaren blir avtrubbad kan knappast ha varit författarens avsikt.

Bästsäljaren Antony Beevor har lyckats tydligast då han skildrat mera koncentrerade förlopp som slagen om Stalingrad, Berlin och Kreta eller då han fokuserade på den ryska krigsreportern Vasilij Grossman i Reporter i krig. Hans försök att fånga längre skeenden som det spanska inbördeskriget eller hela andra världskriget har varit mindre framgångsrika.

En analys av bakomliggande orsaker är nog det som saknas mest i Ryssland. Varför gick det så dåligt för det manstarka kejsardömet i första världskriget? Varifrån kom spänningarna (klasshatet?) som tycks ha varit ett så effektivt bränsle i bolsjevikernas revolution och i inbördeskriget? Varför var andra länder som Storbritannien, USA och Japan involverade i konflikten? Varför var den vita sidan så splittrad? Och vilka utgångspunkter har bokens författare själv, utbildad som han är att försvara sitt land mot just Ryssland? I ett kort slutord börjar Antony Beevor nosa på den här typen av frågor, dock inte den sistnämnda, men då är det så dags.

Dessutom saknas en rekorderlig redovisning av hur professionella historiker värderar olika källor och skeenden olika. Här och där gör författaren den sannolikt korrekta bedömningen att sovjetiska historiker varit propagandistiska. Men en sådan kritisk analys hade behövts genomgående. Nu blir det mera en linjär berättelse som ger sken av att vara den enda rätta.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2023-01-21 00:00 / Uppdaterad: 2023-01-20 22:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8942

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?