Recension

: Regissören
Regissören M. W. Craven
2021
Modernista
6/10

Pusseldeckare som inte lämnar något efter sig

Utgiven 2021
ISBN 97891780232340
Sidor 396
Orginaltitel The Curator
Översättare Gabriel Setterborg

Om författaren

M.W. Craven är en brittisk deckarförfattare. Svart sommar (2021) är hans andra roman, en fristående fortsättning på Brännaren (2020).

Sök efter boken

Cumbria, nordvästra England. Det är jul och en seriemördare dumpar kroppsdelar med mystiska meddelanden över grevskapet. Fallet landar hos Washington Poe och Till Bradshaw. Ju mer de får reda på, desto mindre förstår de. Alla offer tog ledigt från sina jobb under samma tidsperiod för tre år sedan, men sättet de dog på skiljer sig åt markant. Vissa bedövades och dog förhållandevis smärtfritt, medan andra plågades svårt.

Regissören är den tredje boken om kriminalkommissarie Washington Poe. Jag har inte läst någon av föregångarna, men då delarna är fristående så var det inget hinder för att hänga med. Regissören är en typ av deckare jag redan läst hundra gånger. En allvarstyngd kriminalkommissarie. En kvinnlig polispartner. Ett gäng brutala styckmord. En överintelligent, beräknande seriemördare, värre än de värsta. Ett klassiskt upplägg där författaren försöker särskilja just sin historia genom att göra mördaren till något alldeles extra.

Problemet är att jag inte riktigt köper det. Hur många superintelligenta seriemördare har jag läst om vid det här laget? Jättemånga, faktiskt. Det är gjort, och för att utmärka sig i den kategorin behöver det vara riktigt, riktigt bra, och Regissören är inte riktigt där. Det är inte direkt dåligt heller, bitvis är det ganska spännande. Men även en klassisk deckare behöver något som utmärker den, ger den lite själ. Jag saknar det här. Däremot kan jag tänka mig att Regissören hade passat utmärkt som tv-serie. Med ansikten på karaktärerna hade det blivit betydligt enklare att hänga med och känna något för dem.

Fredrika Carlsén

Publicerad: 2022-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-27 01:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8912

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?