Recension

: Yahya Hassan 2
Yahya Hassan 2 Yahya Hassan
2020
Norstedts
7/10

Våldet som fortsätter

Utgiven 2020
ISBN 9789113109220
Sidor 112
Orginaltitel Yahya Hassan 2
Översättare Johanne Lykke Holm, Khashayar Naderehvandi
Först utgiven 2019

Om författaren

Yahya Hassan (1995-2020) var en statslös palestinier som under sitt korta liv växte upp och levde i Danmark. Han debuterade 2013 med poesisamligen Yahya Hassan, som året efter kom ut på svenska. Boken väckte oerhört stor uppmärksamhet och har sålts i över 120.000 exemplar och översatts till en rad olika språk. 2019 kom Yahya Hassan 2 ut på danska och året efter i svensk översättning.

Sök efter boken

Tiden går så fort och samtidigt inte alls. Det är svårt att förstå att det redan är åtta år sedan Yahya Hassans extremt uppmärksammade poesidebut, och att det snart gått ett år sedan hans alltför tidiga bortgång.

Hassan var endast 18 år när hans första bok, Yahya Hassan, publicerades. Poesidebuter brukar varken väcka stor uppmärksamhet eller stora rubriker, men så brukar de inte heller beskriva egenupplevt våld så rakt och obönhörligt: en far som slår och slår, ett liv fyllt av kriminalitet och begränsningar, och så det som uppfattas som kritik av islam – som gör att Hassan sedan lever under dödshot.

Självklart väckte det uppmärksamhet. Att poeten var så ung ökade väl bara intresset, men kanske ännu mer att Hassan skrev ur sitt eget perspektiv. ”Det handlar om litteratur, om poesi,” hävdade Hassan i diverse författarintervjuer, men kulturskribenterna lyckades sällan kliva ur fascinationen för poeten och hans liv och få artiklar och recensioner fokuserade på boken i stället för personen (med det här undantaget). Det är lätt att förstå varför diktjaget kallar sig själv ”husblatte” i Yahya Hassan 2.

Den säregna stilen som Hassan etablerar i debutboken känns igen även i Yahya Hassan 2, med rad efter rad av stora bokstäver. Allt utgår från jaget, som dessutom inleder ett stort antal av dikterna – ”JAG FÖDDES”, ”JAG UNDERMINERAR”, ”JAG VAR”, ”JAG ÄR”, ”JAG STANNAR”, ”JAG VÄLSIGNAR”, ”JAG FICK”, ”JAG LÅG”, ”JAG MISTE”, ”JAG FÖRRÅDDE”, ”JAG VILL”, ”JAG LÄMNAR” – och berättar om våld och psykisk ohälsa. Om att leva med skottsäker väst och om att bli stoppad av misstänksamma poliser. Om att leva i gränssnittet mellan livet som hyllad och eftertraktad poet och en kriminell värld där en bekant kliar sig i huvudet med en revolver och sen, ja, inte gör så mycket mer helt enkelt. Om relationer som bygger på svek och våld. Om att bli inspärrad.

Trots den enhetliga stilen blir det ändå på något sätt spretigt. Vissa rader känns nästan glättiga, mitt i allt allvar – en humor som inte faller på plats, utan skaver. Bäst fungerar min läsning i de längre dikterna, som ”DEMOKRATUR” och ”VINST OCH FÖRLUST MED SAMMA GUNST” som får sträcka ut sig över flera bokuppslag och där en egen ton och rytm får ta över. Där kan jag känna att jag kommer in i dikterna. I övrigt kastas jag mellan dem, kan inte riktigt hitta rösten. Spänningen uppstår snarare mellan dikterna och mellan de olika dikternas innehåll, än inom dikterna och mellan deras rader och ord.

Kanske är det just det som är poängen? Det där som skaver alltså, att inte passa in. En poet och ett diktande som vägrar att inordna sig. Så kanske är det precis så det ska vara?

JAG ÄR ETT LITTERÄRT HANGARFARTYG
ETT POETISKT MASKINGEVÄR
BÖTER FÄNGELSE OCH HÄKTE RINNER AV MIG
INTE FÖR ATT JAG ÄR OLÄMPLIG ATT STRAFFAS
UTAN FÖR ATT STRAFF ÄR DET JAG ÄR LÄMPAD FÖR

På fliken på bokomslagets baksida står det ”Yahya Hassan, född 1995. Fortfarande statslös palestinier med danskt pass.” Det stämmer inte längre, eftersom han inte längre finns kvar. Endast några veckor efter att den svenska översättningen av Yahya Hassan 2 kom ut hittades Hassan död i sitt hem. Det är en förlust att vi aldrig får veta vart det här diktskapet hade tagit vägen härnäst.

Eva Wissting

Publicerad: 2021-01-25 00:00 / Uppdaterad: 2021-01-24 05:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8354

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?