Nyhet

Vinnare av finska litteraturpriser 2020

I Finland har det nyligen varit utdelning av litteraturpriser. Ett av de mer uppmärksammade priserna är Finlandiapriset i litteratur, som ges till tre författare i genrerna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur. Ett annat pris delas ut av dagstidningen Helsingin Sanomat. Redaktionen på dagensbok.com gratulerar de aktuella författarna som utsetts till vinnare år 2020!

För närvarande finns böckerna endast på det finska språket men nedan ger vi en svenskspråkig sammanfattning av deras teman.

Finlandiapriset i skönlitteratur
margarita
Anni Kytömäki: Margarita

När pärlfiskaren öppnar skalet på flodpärlmusslan dör den. När det mänskliga skalet manipuleras kan konsekvenserna vara lika förödande.
Senni ger massage åt gästerna på spaanläggningen i likhet med sin far en gång, men drömmer om att ge sig iväg långt bort. Mikko är en soldat som stannar kvar i skyddsvärnet, även om han fruktar att den sista striden närmar sig. Antti är skogsforskare och bedömer och bestämmer om vilket skogsområde som är mest värdefullt att bevara. Var och en följer givna föreskrifter, vilket förändrar allt. Romanen berättar om framgångssagans baksida, och vad fullgörandet av en statsplikt kan betyda för en individ.

Finlandiapriset i facklitteratur
kielletyt-leikit
Marko Tikka & Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit

(På svenska kan titeln ”Kielletyt leikit” översättas med ”Förbjudna lekar”)

I december 1939 blev den vanliga umgängesformen dans en brottslig handling i Finland. Inte ens vid egna bröllop tilläts dans. Landets polis och rättsutövare jagade medborgare som kunde dömas till fängelse om de bröt mot lagstiftningen. Författarna är historieforskare som fördjupat sig i människors vardag under det tidiga 1900-talet i Finland.

Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur
radio-popov
Anja Portin: Radio Popov

Den nio år gamla Alfred bor praktiskt taget ensam. Pappa är ständigt på affärsresa och mamma har han inte sett sedan han föddes. En natt sätter Alfred sig för att följa den mystiska personen, som droppar saker i brevlådan med tidningen: äpplen, ullstrumpor och smörgåsar. Äventyret innehåller också hemliga radiosändningar till alla ensamma och bortglömda barn som Alfred börjar göra med en gammal radiosändare designad av den ryska fysikern A.S. Popov.

Helsingin Sanomats litteraturpris
rajamaa
Terhi Kokkonen: Rajamaa

(På svenska kan titeln ”Rajamaa” översättas med ”Gränsland”)

När paret Risto och Karo reser på vintersemester inträffar en bilolycka. Den ena av dem börjar tvivla på sitt eget minne om vad som hänt och den andra vill stanna kvar i det nordliga och ödsliga landskapet för alltid. En roman med psykologisk thrillerspänning som påminner om Twin Peaks.

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-12-06 10:00 / Uppdaterad: 2020-12-02 18:51

Kategori: Nyhet, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?