Gästrecension

: Kryptosapiens : ett omänskligt äventyr
Kryptosapiens : ett omänskligt äventyr Kristina Sigunsdotter
2019
Svensk Sci Fi
7/10

Bestar och mysterier

Utgiven 2019
ISBN 9789151913773
Sidor 174
Illustratör Johan Jergner-Ekervik

Om författaren

Kristina Sigunsdotter, född 1981 i Västerås, är författare, dramatiker och konstnär bosatt i Malmö. Hon debuterade 2011 med lyrikboken Sjöpojken. 2014 kom dagboksromanen Rovfåglar osv. och 2017 släpptes hennes första barnbok Min krokodil tror att den är en racerbil. Kristina Sigunsdotter är hyllad för sin förmåga att skildra unga kvinnor i socialt underläge.
Ester Eriksson är konstnär och serietecknare och har bl a gett ut Jag, Esters rester och Det finns ingenstans att fly Mycket av hennes serier kretsar kring kampen för att inte skambelägga sig själv för att livet känns och gör ont på riktigt.

Gästinformation

Linda Isaksson är litteraturvetare och bördig från Skåne. Flyttade till Stockholm i slutet av 90-talet. Arbetade flera år på antikvariat innan hon började arbeta på bibliotek. Läser helst poesi och även prosa som gärna får ha självbiografiska bottnar. Skriver på sin eviga diktsamling som kanske en dag skickas till förlag och tycker att riktigt bra poesi ska vara som riktigt bra musik: den ska kännas i kroppen.

Sök efter boken

Insvept i svart fuskspindelväv med klassiskt brunt paketpapper runtom landar den på min hallmatta, boken Kryptosapiens : ett omänskligt äventyr. Boken riktar sig till läsare i mellanåldern, dvs ca 9-13 år.

Författaren Kristina Sigunsdotter har tidigare skrivit skönlitteratur för vuxna, senast romanen Hundgården som gavs ut 2017 på Skröna förlag. Det dominerande i författarens alster är mörker och svåra livsöden och det finns även i den här barnboken, fast här är det humorn som får styra mer. Boken är illustrerad av Johan Jergner-Ekervik.

Så låt oss kasta oss in i äventyret med en bit från bokens början:

VAGELVÄGEN 8B, SVERIGE, VÄRLDEN, UNIVERSUM

Domedagsklockan tickar. Den är nu två och en halv minut i midnatt. Jorden blir varmare, Antarktis smälter, tropiska orkaner härjar. Apokalypsen närmar sig och idag blev jag tonåring. Fick en dagbok av mamma och pappa som jag ska fylla med det eländiga liv som återstår.
Om några timmar är det skolavslutning. Choko ska komma över innan. Hon tycker att vi ska vara utklädda till solhatande vampyrer. Niorna kommer pissa på sig av skratt. De tycker att vi är freaks. Det tycker hela skolan.

Expect the unexpected,
Edison

Det är alltså Edison och hans vän Choko som är huvudpersonerna i berättelsen. Edison är berättaren och hans farmor, den berömda forskaren Gulli Svensson, är försvunnen. Edison och Choko måste hitta henne! Tillsammans ger sig vännerna iväg på en resa över hela världen med hjälp av Gullis kvarlämnade anteckningsbok som innehåller en karta över hennes resrutt och beskrivningar av de monster hon hittat som kallas ”Kryptomorfer”. Och ja, kidsen kommer stöta på ALLA varelserna på sitt äventyr förstås.

Jag tycker så mycket om de underfundiga beskrivningarna av kryptomorferna. En låter så här:

BONACON (KRYPTUS TAURUS EXCREMENTIS) MAKEDONIEN
LIVSFARLIG KO MED BAKÅTVÄNDA HORN. BOR PÅ TORRA SLÄTTMARKER OCH ATTACKERAR SINA OFFER GENOM ATT DEFEKTERA (BAJSA) SYRA I ANSIKTET PÅ DEM. SÄKERHETSÅTGÄRDER: TRAMPA INTE I SKITEN.

Mycket humor och äckligheter kännetecknar odjuren. Jag kommer på mig själv med att undra vilka av varelserna som är påhittade av författaren och vilka som är lånade, för här finns även klassiska monster som Medusa och Kraken. Jag är tvärsäker på att den fnittriga ”Bungisngis” med sina betar och jätteöverläpp som den kan täcka hela ansiktet med är påhittad av Sigunsdotter. Många fantasifulla och underhållande monster blir det!

Boken är uppbyggd med korta kapitel över äventyret med insprängda beskrivningar med tillhörande illustration i färg av varelserna Edison och Choko möter. Ett fiffigt sätt att få allt att flyta på och jag dras in i berättelsen och vill fortsätta läsa. Den är inte tillkrånglad med för mycket förklaringar till allt som händer och det funkar för det mesta, fast ibland känner jag mig lite förvirrad och borttappad. Men hey, det är ju märkliga varelser och fantasi, så helt ok!

Några klassiska grepp används såsom comic relief när Edison på en sida säger att han INTE tänker sätta sin fot på en kyrkogård för att på nästa sida göra just det. Och här illustreras också hur en av huvudkaraktärerna är drivande och den andra mer försiktigt. Underfundig klassisk dramaturgi!

Jag tror att jag vill läsa boken en gång till, för nu när jag bläddrar i den märker jag att jag inte ordentligt satt mig in i allt som flimrar förbi i berättelsen. Tror att jag läste nånstans om att styra sina drömmar. Jag måste leta upp det! Äventyret fortsätter!

Fast jag kan inte lämna såhär utan att ge er beskrivningen av mina favoritkryptomorfer: Polewikis!

Små pompösa dvärgar som ser till att folk inte slappar på jobbet. Förr i tiden höll Polewikis till på fälten men numera hittar man dem ofta i papperskorgarna i kontorslandskap, där de trivs med att göra livet surt för de anställda. Om de ser en person som till exempel kollar mobilen istället för att arbeta så dödar de den personen. Polewikis hår är gjort av gräs och de har olika färg på ögonen. De hatar färger. Säkerhetsåtgärder: Använd grå kläder. Se professionell och upptagen ut.

Linda Isaksson

Publicerad: 2020-09-16 00:00 / Uppdaterad: 2020-09-15 23:10

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #8225

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?