Recension

: Livsviktigt
Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap Kajjan Andersson
2020
Forum
9/10

Ingen människa på denna jord har någonsin hatat sig själv hälsosam

Utgiven 2020
ISBN 9789137154978
Sidor 196

Om författaren

Kajjan Andersson (född 1984) är journalist, samhällsdebattör och kroppsaktivist på Instagram. Hon har använt sociala medier som opinionsplattform i över ett decennium. Livsviktigt är hennes debutbok.

Sök efter boken

Är du redo?
Ska vi börja?

Orden som lämnar över till första kapitlet i denna handbok i kroppspositivt föräldraskap skulle lika gärna kunna inleda en träningsbok. Ni vet, ”kom igen, nu kör vi, det kanske blir lite jobbigt längs vägen men tänk på vad bra det kommer kännas efteråt!”.

På sätt och vis är detta en träningsbok – i konsten att stå upp för sitt barn – och jobbigt är det absolut längs vägen, men det är svårt att känna sig nöjd efter en läsning som antingen river upp gamla sår eller öppnar ögonen på dem som haft turen att slippa dessa sår.

Instagramprofilen Kajjan Andersson skriver utifrån sina egna erfarenheter av att växa upp med en i omgivningens ögon för stor kropp. Om hur hon kom sist i en skönhetstävling på dagis, sanktionerad av personalen. Om hur hon sökte vård för en hjärnskakning och gick därifrån med budskapet ”det är viktigt att röra på sig”. Om hur hon slutligen drabbades av ätstörning, och då blev påhejad av omgivningen. Hon delar också vittnesmål från sina följare, samt hänvisar till statistik och forskning. Resultatet blir ett budskap omöjligt att slå ifrån sig: vi måste rädda våra barn från att hata sig själva.

Liksom Kajjan fick jag kroppshatet inte med modersmjölken utan med minimjölken. Denna vidriga substans som inte bara dracks till måltider utan även kunde vispas upp till ett skum som utgjorde ett värdelöst substitut till vispgrädde eftersom den vid kontakt med en varm pannkaka genast intog flytande form igen.

Jag påminns under läsningen om alla måltider som varit ångestladdade istället för njutningsfulla, för jag borde inte tagit så mycket sås/så lite råkost/så stor portion. Med sådana minnen i bagaget är Livsviktigt en plåga att läsa, och då har jag ändå bearbetat dessa minnen tillräckligt för att om inte gilla min kropp, så i alla fall acceptera den. För den som inte ens har kommit så långt kan läsningen bli outhärdlig. Men den är nödvändig, även för den som själv sluppit växa upp omgiven av fettfobi. Trots att kroppspositivismen ökar sitter den allmänna viktfixeringen i, och alla barn kan drabbas. Ett kapitel handlar om hur alltför många inom BVC och skolhälsovården envist klänger sig fast vid det värdelösa BMI-måttet och pekar ut de barn utanför intervallet som problem. Utan tvivel grundar sig detta i välvilja, men en oerhört missriktad sådan, för ingen vid sina sinnens fulla bruk kan väl föredra en ätstörd, självhatande, deprimerad och ångestdrabbad person framför ett tjockt barn som trivs med sig själv?

Kajjan ger perspektiv på vad hälsa egentligen innebär och ger konkreta tips till föräldrar som kommer behöva kriga för sina barns rätt att inte värdera sina kroppar. Steget från Instagram till bok har varit kort och ibland blir tilltalet lite för alldagligt för min smak, men det är en petitess i sammanhanget. Titeln ljuger inte, det här är en livsviktig bok.

Mimmi Söderlund

Publicerad: 2020-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2020-07-17 11:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8164

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?