Recension

: Exhalation
Exhalation Ted Chiang
2019
Alfred A. Knopf
10/10

Chiang fascinerar med briljant sci-fi

Utgiven 2019
ISBN 9781101947883
Sidor 350
Språk Engelska

Om författaren

Ted Chiang är en amerikansk science-fiction författare som gjort sig känd för sina innovativa noveller. Hans noveller har prisats otaliga gånger, bland priserna hittas bl a fyra Hugo awards och fyra Nebula awards. Novellen ”Story of your life” låg till bas för storfilmen ”Arrival” (2016).

Sök efter boken

Nio science-fiction noveller, några som publicerats tidigare och några helt nyskrivna, samsas i Ted Chiangs andra novellsamling. Precis som i hans första samling, Stories of Your Life and Others, behandlar historierna gränslandet mellan vetenskap, religion och humanism. I ”The lifecycle of software object” följer man ett gäng programmerare när de utvecklar och sedan tar hand om husdjursliknande datorprogram med artificiell intelligens. ”The merchant and the alchemist’s gate” tar upp frågor om tidresande och determinism, vilket är teman som återkommer korta ”What’s expected of us”. Vissa av novellerna läger mycket tonvikt på det vetenskapliga medan andra bara låter ”science” i science-fiction vara ett uppslag, men gemensamt för dem alla är att det finns ett filosofiskt stråk som låter novellerna bli något större. Det gör att de passar lika bra för en inbiten sci-fi fantast som för någon som gillar att bli lite utmanad av det den läser.

Chiang är något av en kult-författare inom science-fiction, trots att detta bara är hans andra novellsamling och det är inte svårt att förstå varför. När jag läser honom är det som att jag för första gången förstår vad novellformatet är till för, samtidigt som jag känner att science-fiction perfekteras genom honom. En mästare både i form och innehåll alltså. För vilket innehåll! För mig är hela poängen med science-fiction att den ger en chansen att utforska olika potentiella scenarier människan skulle kunna hamna i och på så sätt utforska mänskligheten själv. Chiang gör exakt det, med innovativa handlingar och välskrivna karaktärer. Trots att man bara får följa varje handling en kortare tid hinner man bli engagerad, intresserad och utmanad, allt tack vare väl avvägt berättande.

Jag kan inte nog rekommendera Chiang (läs även hans första samling som är minst lika briljant) till alla jag känner och inte känner. Oavsett vad du tycker om sci-fi tror jag att du har något att hämta här!

Andrea Carlson

Publicerad: 2020-01-16 00:00 / Uppdaterad: 2020-01-15 11:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7981

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?