Recension

: Picknick vid vägkanten
Picknick vid vägkanten Arkadij och Boris Strugatskij
2019
Ersatz
8/10

Krypande och mänsklig sci-fi

Utgiven 2019
ISBN 9789188913029
Sidor 222
Orginaltitel Пикник на обочине
Översättare Ola Wallin
Först utgiven 1972

Om författaren

Bröderna Strugatskij var sovjet-ryssar och skrev många populära sci-fi-romaner som de hyllats för både i hemlandet och utomlands. Mest kända är de för Picknick vid vägkanten som kom ut första gången på ryska 1972.

Sök efter boken

Zonen lockar. Med mysterier, med vetenskapliga fenomen och med löfte om räddning. För den som lyssnar på lockropen väntar en obehaglig vandring där vad som helst kan hända eftersom Zonen inte följer naturlagarna. Du kan bli fångad av en plötslig intensifiering av gravitationen eller bränd till döds när allt omkring dig blir stekhett. Dessutom finns det mystiska fenomen som påverkar dig även utanför Zonen – så du är aldrig riktigt säker.

Trots farorna fylls samhället runt Zonen med folk som inte kan låta bli att fascineras av den. Stalkern Red är en av dem. Han tar sig olovligen in i Zonen för att hitta saker att sälja på svarta marknaden. Han har spenderat många timmar, ibland hela dygn, inne i den skräckfyllda miljön och blivit förändrad av den. En förändring som kanske är unik för stalkers men som yttrar sig på andra sätt bland alla människor i staden. Att ha resterna av en utomjordisk invasion bredvid sig går helt enkelt inte att ignorera.

Jag är otroligt glad att Ersatz publicerat den ocensurerade versionen av Picknick vid vägkanten på svenska. Boken censurerades kraftigt när den gavs ut i Sovjetunionen på 70-talet men förtjänar verkligen att få ges ut som sitt sanna jag.

En av de riktigt fina grejerna med sci-fi är i min mening dess tradition av att skriva böcker inte nödvändigtvis för att berätta ett specifikt händelseförlopp utan för att utforska en tanke eller idé. Som till exempel: hur skulle det se ut om utomjordingar kom till jorden men sen bara stack och lämnade efter sig en massa mystiska och livsfarliga underverk? Vilket är precis vad bröderna Strugatskij gör här. De utforskar ur olika vinklar hur en sådan händelse skulle kunna påverka människor och deras vardag.

Trots den verklighetsfrämmande premissen känns boken otroligt verklighetsförankrad. Kanske beror det på hur bröderna Strugatskij går i klassiska ryska fotspår och skildrar livets realitet med allt vad smuts och lort det innebär. Eftersom det inte är en berättelse om människor vs. aliens blir det heller ingen riktig goda mot onda-dynamik utan bara ett porträtt av olika människor som gör så gott de kan. Här finns allt från vetenskapsmän och poliser till barägare och skurkar och alla försöker de förhålla sig till något som inte riktigt går att förhålla sig till. Även om få av oss har varit med om något övernaturligt i den skala som skildras i boken kan nog många känna igen sig i det som skildras. Som så ofta i sci-fi handlar det egentligen om verkligheten: den övernaturliga premissen är bara ett sätt att få utforska verkligheten på ett nytt sätt.

Språket är dessutom tajt och snyggt, vilket sätter pricken över i på denna klassiker i genren. Jag kan verkligen rekommendera den för folk som gillar sci-fi men tycker också att du som inte tänker att det är din genre ska ge den en chans. Det är en bok som får dig att tänka större och fundera över verkligheten och vår plats i den, vilket jag alltid tycker om när en bok gör.

Andrea Carlson

Publicerad: 2019-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2019-06-29 03:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7775

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?