Recension

: Saguenay
Saguenay Lise Tremblay
2019
Rámus
9/10

Stillsamt, dånande, genialiskt

Utgiven 2019
ISBN 9789186703899
Sidor 126
Orginaltitel La pêche blanche
Översättare Elin Svahn
Först utgiven 1994

Om författaren

Lise Tremblay (född 1957) är en kanadensisk författare som skriver på franska och räknas i dag till en av Québecs stora författare. Hon debuterade 1990, har belönats med ett flertal priser och översatts till en rad språk. Hon gett ut åtta verk. På svenska introducerades hon med boken Hägern år 2015.

Sök efter boken

Floden Saguenay. Lockande på ett sätt som inte går att förklara. Förbjuden. Syskonen Robert och Simon visste att de inte fick gå dit och ändå kunde de inte låta bli. Det var då det, när de var unga. Nu är de vuxna med vuxna människors liv och ansvar. Simon som flyttade till Kalifornien och jobbar på byggen, Robert som stannade kvar, blev universitetslärare och gifte sig med en kvinna som aldrig riktigt förstår honom. Men Saguenay är kvar och drar i dem båda.

Bröderna brevväxlar för att hålla kontakt nu när de inte bor på samma ort. Simon kan inte riktigt förmå sig att åka tillbaka till Kanada som han brukar varje år, och skjuter på att börja läsa böckerna Robert skickat till honom. Roberts brev påminner honom vintern och kylan. För Robert är allt som vanligt tills han en dag hittar en kollega förfrusen i sin bil och plötsligt finns det en större behov för bröderna att återförenas.

Saguenay är en kortroman endast 126 sidor lång, och då är sidorna dessutom bara stora som ett vykort. Det lilla formatet förhöjer dock den speciella stämning som Lise Tremblay frammanar med sitt enkla men djupbottnade språk. Trots att jag läste den mitt i sommaren kändes vintern hon beskrev alldeles nära och verklig. Kylan blev som en karaktär och påverkade karaktärerna lika mycket som en sådan.

Det är en stillsam bok där inte mycket händer. Den observerar och beskriver och låter ibland saker bubbla upp. Det känns som att jag får titta in genom ett litet, litet fönster in till två personers liv en stund. Ett liv som inte är så spännande på ytan men som likt en mäktig flod har mycket rörelse i sitt djup. Det är storartat, mitt i enkelheten.

Andrea Carlson

Publicerad: 2019-08-07 00:00 / Uppdaterad: 2019-08-06 22:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7810

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?