Recension

: Hokus pokus: Far och flyg
Hokus pokus: Far och flyg Sara Berg & Karin Frimodig
2018
Olika förlag
7/10

Högt flygande planer

Utgiven 2018
Sidor 41
Illustratör Hanna Böhm

Om författaren

Sara Berg och Karin Frimodig bor båda i Stockholm och har gjort flera barnböcker ihop. ”Vi tycker om att skriva tillsammans eftersom det är mer kreativt. När en skriver så växlar en mellan att tvivla och att tycka att det är den bästa historien någonsin. När vi är två kan vi turas om att ha de där rollerna.”

Sök efter boken

Noomi från Hokus pokus: Häxa i läxa är tillbaka. I den första boken berättade hon för klassen att hon ville bli en häxa, trots klassens hån. Hon lärde sig att trolla av en riktig häxa och klassen fick sig en läxa. Det handlade om mod att stå för den en är och tro på sina drömmar.

I uppföljaren Hokus pokus: Far och flyg spelar Noomi basket med sina kompisar. Det gör de varje rast. Men plötsligt kommer Bella i femman tillsammans med sitt gäng och säger att de ska ha planen. Noomis kompisar tycker det är orättvist men de går av planen. Det gör inte Noomi. Hon står kvar. De var ju där först. Men hon erbjuder Bella och gänget att vara med och spela. Bella är lång och stor men Noomi är bra på basket. Trots det får hon aldrig bollen, gänget passar bara varandra. När hon ändå lyckas göra mål blir Bella sur, trots att de spelar i samma lag.

-Du ska passa mig, säger Bella.
-Varför då? Du passar inte mig.
Då drar Bella av Noomis mössa.
Hon sätter den på bollen.

Sen studsar hon basketbollen så hårt i marken att den landar på skoltaket.

-Oj då, säger Bella.
Hon ser nöjd ut.
Sedan går hon och de andra.

Eftersom vaktmästaren Lena gått för dagen beslutar sig Noomi för att kontakta sin granne Linda Karlsson. Det är hon som är häxa. Noomi tänker att Linda Karlsson ska lära henne att flyga så att hon kan hämta ner mössan och basketbollen.

Noomi är ett modigt, envist barn som vägrar vika sig. Hon tror på sig själv och står upp för sin rätt. Trots att Bella och hennes gäng beter sig taskigt är hon inkluderande och hövlig. Hennes omsorg om sin pappa är varm och rörande. Tillsammans bildar de en liten men stark familj där de bryr sig om varandra.

Noomi är i sju-, åttaårsåldern gissar jag. Boken riktar sig till sex- till nioåringar och ingår i Olika förlags silverdelfinen, vilket är en serie med lättlästa böcker som passar barn som börjat läsa. Här finns det tre steg och Hokus pokus: Flyg och far ingår i silverdelfinen 1, vilket innebär korta meningar och lite text per sida. Jag tycker att boken även funkar fint att läsa högt för yngre barn. Berättelsen är jordnära, har ett spännande stråk som barn kan följa med på även om de ännu inte börjat skolan. Och yngre barn kan säkerligen känna igen sig i situationen när några äldre försöker köra över dem.

Hanna Böhms illustrationer är de som för berättelsen framåt. Hennes bilder är inkluderande och jobbar med blickar och miner på ett subtilt sätt. Noomi och hennes pappa har mörk hudfärg och knubbiga kroppar, och det är sannerligen inget konstigt med det. Det blir normaliserande och säkerligen kan flera barn identifiera sig både i utseende och familjebild. Att häxan Linda Karlsson har en chelsea-frisyr, nithalsband och lila kängor känns som en blinkning år oss vuxna.

thumbnail_20181031_210619

Hokus pokus: Far och flyg är en bok som ger råg i ryggen åt alla hederskyffar. Det tycker jag är fint. Det ska löna sig att vara reko. Vem vet, kanske du kommer att kunna flyga?

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-01 06:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7532

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?