Recension

: Språklådan
Språklådan Johan Althoff och Robert Nyberg
2004
En bok för alla
10/10

Verktygslåda för lekfull ordhantverkare

En magisk helg!

En magisk konsert!

En magisk morgon!

Ordet magisk används häpnadsväckande ofta. Jag undrar om alla blivit hjärntvättade när jag skrollar igenom flödet på Facebook eller Instagram. För något år sedan låg ett annat ord i farozonen för inflation – om ni minns? Alla skrev ”klockrent” i kommentarerna efter roliga skämtbilder eller inlägg med tydliga poänger.

Jag går till bokhyllan och hittar snabbt den tunna röda bokryggen. Språklådan. Min favoritbok som är 26 år gammal, konstaterar jag när jag ser tryckåret 1992 intill förlagsnamnet.

Boken gör mig alltid på gott humör. Dels på grund av författarens fria inställning till hur ord kan skapas och användas. Dels på grund av de underfundiga teckningarna.

Tillsammans uppmuntrar författaren och illustratören läsaren att göra en språklig upptäcktsresa. I svenska språket finns massor av ord som i princip betyder samma sak (synonymer). Och finns inte det där perfekt passande ordet uppmanas läsaren att hitta på nya ord. ”En blålång bil”. Ordet beskriver förträffligt den långa bilen som är blå.

Uppiggande för ett språk är också att ge plats för liknelser eller varför inte uppfinna egna? ”Den nygrillade korven glänste som ett kopparrör doppat i sirap.”

Hela boken är full av Althoffs och Nybergs uppmuntran att se på språkets möjligheter. De ger också exempel på hur politiker och reklammakare drar nytta av det tomma pratet. Jag blir förtjust i hur nyorden demonteras i en teckning som hittas i reklamavsnittet. Bilden visar en råttfälla med ett råttskelett och reklamtexten lyder ”Drömfällan – om råttan själv får välja!”

Språkanvändare, lyssnen till Mästarne Althoff och Nyberg! Häng in ordet magisk långt in i garderoben och prova en paljettförsedd kavaj. Evigt lång blir listan av ord som du kan använda i stället: Förtrollande, sagolik, underbar, strålande, enastående, superb, vacker, häftig, lysande …

Blodad-tand-bild-2

Lena Nöjd

Publicerad: 2018-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-13 18:26

Kategori: Recension | Recension: #7477

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?