Recension

: Boken om lagom
Boken om lagom Göran Everdahl
2018
Norstedts
6/10

En lagom trevlig turistsouvenir

Utgiven 2018
ISBN 9789113082233
Sidor 188

Om författaren

Göran Everdahl (född 1964) är journalist, krönikör och filmkritiker. Han har bland annat medverkat som filmrecensent på SVT, som ”spanare” och sommarpratare i Sveriges Radio och skribent i Svenska Dagbladet, Elle och Vecko-Revyn. I bokform debuterade han 1998 med såpaboken Tvål! Kärlek, svek och härligt hat på teve.

Sök efter boken

Det har varit mycket snack om svenska värderingar den senaste tiden, om behovet av att lyfta dem och om de problem som finns med att tydligt peka ut vissa värderingar som svenska. Man hamnar lätt i läget att man raddar upp alla värderingar man tycker är bra och så etiketterar man dem som svenska. Jag skrattade gott åt någon välment sfi-lärare på teve som berättade för sina elever att i Sverige äter barn bara godis på lördagar. Jo, tjena!

Everdahls bok om begreppet lagom passar in i det här flödet. För vad är mer svenskt än lagom?

Boken är trevligt formgiven av Lotta Kühlhorn & söner och hela upplägget är luftig och trevligt. Den som brukar lyssna på Spanarna kommer höra Everdahls röst igenom texten.

I nio kapitel beskrivs allt ifrån hur man håller sig lagom unik till hur man förhåller sig lagom till global uppvärmning och andra miljöhot. Allt uppblandat med vågskålar där man ser vad som är för mycket, för lite och lagom av olika saker. Vilket husdjur är mest lagom och vilken film av Ingmar Bergman?

Boken ges parallellt ut på både svenska och engelska och de som inte bor i Sverige eller är uppvuxna här har nog mer ut av den än vad jag har. Jag lär mig inget nytt och jag känner mig inte som målgrupp för boken. Det känns mer som en souvenir för turisten.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-02 20:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7329

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?