Recension

: Vinden som sprider elden
Vinden som sprider elden Selva Almada
2016
Tranan
7/10

Drama kring ett bilstopp

Utgiven 2016
ISBN 9789187179839
Sidor 168
Översättare Hanna Axén
Först utgiven 2012

Om författaren

Selva Almada (född 1973) bor i Buenos Aires dit hon flyttade efter att ha tillbringat barndomen i nordöstra Argentina. Hennes författarbana inleddes med utgivningar av poesi och noveller. Med Vinden som sprider elden debuterar hon som romanförfattare.

Sök efter boken

Romanen Vinden som sprider elden skulle jag vilja ge bort i klassuppsättning till gymnasieelever på ett fordonsprogram. Jag tycker i och för sig att alla borde inse att ett bilstopp är en perfekt start för en bra historia.

Jag fick svårt att sluta läsa när jag väl börjat. Personerna som är involverade bygger upp en spänning som jag förstår kommer att leda till en rejäl urladdning. Karaktärerna har så olika sätt att vara. Vi har predikanten, som drivs av sin mission – eller helt enkelt har sin religiositet som levebröd. Predikantens dotter deltar som person nummer två. Sedan har vi bilmekanikern och slutligen bilmekanikerns son. Vädret skulle kunna vara en femte karaktär.

Ingångarna till diskussioner med min tänkta gymnasieklass är oräkneliga:
✔Tonåringarnas ifrågasättande av föräldrar
✔Kroppsarbetets värde
✔Idealism/fanatism
✔Uppbrott

För egen del tycker jag att tonårsdotterns ifrågasättande av fadern, alltså predikanten, är trovärdig. Men jag skulle vilja höra hur ungdomarna ser på det som hände innan dottern blev medföljande på pappans missionsresor.

Vidare skulle jag vilja höra hur ungdomarna ser på kroppsarbetets värde. Beskrivningen av bilmekanikerns händer och hans tystlåtna gestalt inger trygghet för mig. Jag tycker också att kontrasten mot predikantens yrke – att leverera ord – är mycket effektfull. Det är vibbar av Torgny Lindgren och Selma Lagerlöf på var och varannan boksida, domedag blandat med kroppsliga vedermödor.

Olika sorters uppbrott aktualiseras i berättelsen. Också dessa skulle jag vilja höra ungdomarna reflektera kring. Kanske ser de i stället något annat, nämligen Vägvalet. I ungdomsåren sätts stor vikt vid vägval som kan ses som öppningar till Friheten för att i nästa stund orsaka fjärilar i magen.

Slutligen hoppar det av nyfikenhet i mig inför diskussionen kring slutet. Vem vann? Eller är slutet mer av ett What-the-fuck-det-löser-sig?

Ja. Nu föreslår jag att du kastar dig uppå cykeln och trampar iväg till närmaste bibliotek och lånar Selva Almadas roman med sina universella teman. Om du tar bilen – kan du nämligen få motorstopp.

Lena Nöjd

Publicerad: 2018-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-04 20:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7328

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?