Krönika

Mästare på svenskspråkiga limerickar

Snälla skurkar, finns dom – alltså såna som du tycker om? Litegrann?

I filmatiseringen av Saltkråkan med Tjorven, Farbror Melker och de genuint trevliga karaktärerna bland sommargästerna har åtminstone jag mött två sådana. Snälla skurkar, alltså.

Knorrhane och Ruskprick heter de två cigarettsmugglarna som Skrållan charmar så brallorna ramlar av. (Ursäkta den hemsnickrade liknelsen.) Knorrhane spelas av Tage Danielsson och Ruskprick av Hans Alfredson.

Namnen på smugglarna är beskrivande. Den snällare smugglaren är Knorrhane och den lite ilsknare smugglaren är Ruskprick. Skrållan är det trygga barnet som med sina busiga ögon kan få den mest förhärdade skurken att bli mjuk inombords. Hon vet vad som är rätt och fel och ja, den där tampen som håller fast smugglarnas roddbåt. Hoppsan, inte visste väl Skrållan att en roddbåt kunde flyta iväg så där lätt?

Knorrhane släpar på smuggelsäck

Ruskprick ser att båten är väck

Var är vår roddbåt?

Tobak får ej bli våt!

Vem kan väl vara så himla fräck?

På youtube finns en kort sekvens där Ruskprick med växande ilska utropar: ”Ingen båt. Utan båt!” Klicka här Och så är det nu för oss. Vi har ingen Tage längre. Och ingen Hasse. Stafettpinnen har lämnats över till oss att hålla liv i kombinationen av humor, allvar och humanitära värderingar.

(P.S. Limerickförsök den 11/9 2017 av undertecknad)

Lena Nöjd

Publicerad: 2017-09-11 13:00 / Uppdaterad: 2017-09-12 21:10

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?