Recension

: Svenska Ord i toner
Svenska Ord i toner Hasse Alfredson och Tage Danielsson
1986
Reuter & Reuter
7/10

”Varför handlar aldrig någon enda schlagermelodi/ om såna som är skapta som vi?”

”Nu ska ni inte inbilla er att ni har fått tag på en fullständig utgåva av våra sångtexter genom åren. Ånej! Inte till det priset!” Så börjar Hasse och Tage sin inledning till sångsamlingen Svenska Ord i toner och det är ju ett ganska rimligt påpekande. Den bok har ännu inte givits ut som samlar allt man kan tänkas vilja ha av Hasse och Tages produktion och Svenska Ord i toner är ett ganska gott försök.

Här finns en rad av de allra mest kända och älskade (nog är det svårt att låta bli att blomma ut i plattityder ibland) Hasse och Tage-sångerna, samlade kronologiskt revy för revy samt i kapitlen ”Vår rikhaltiga radio- och tv-produktion” respektive ”Vår rikhaltiga filmproduktion”. Ett och annat trevligt fotografi har slunkit med och Per Åhlin ritar, i god Svenska Ord-tradition, de för karikatyrer så lämpade herrarna Alfredson och Danielsson i full revyflärd.

”Var blev ni av [ljuva drömmar om en rimligare jord]?” finns förstås med, liksom ”Sov, lilla Totte”, "Ett glas öl", ”Kärlek har ändrat karaktär” och ”Va’ i helvete har dom för sig i banken efter 3?”. Ett lika gott exempel på herrarnas svårslagna blick för det vardagsmänskliga finns i en av mina personliga favoriter, ”Rågsved”, om det trivialt bekväma livet i ett modernt förortsområdet, i opposition mot det storvulet romantiska i schlagers och röda stugor.

En sång om
Rågsved. Åtta trappor. Fyra rum. Två barn. En man. Och jag.
En sån sång är väl inget att ha…?
Men medge att en köksfläkt över spisen är bra!

Här finns en drift med vardagsverkligheten som är så pricksäker och samtidigt så ytterst ömsint och sympatisk att jag inte kan komma på någon som slår Hasse och Tage i sådan satirisk värme.

Men om det nu beror på upphovsrättsliga och ersättningsmässiga aspekter eller helt enkelt på författarnas inneboende känsla för rättvisa, så är exempelvis den tidiga men mindre kända revyn Doktor Kotte slår till, där Hasse och Tage stod även för musiken, minst lika välrepresenterad som mer hyllade storheter som 88-öresrevyn och de olika hundarna.

Själv saknar jag till exempel ”Blodvisan”, MRA-sången, ”Inte mod” och ”Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar” (för övrigt en inte obetydlig vardagsfilosofisk poäng). Däremot har jag aldrig legat vaken en hel natt och funderat på texten till exempelvis ”Ärbar tango”, ”Skeppet är mörkt” eller ”Du är min tekopp”.

Men sammantaget är förstås Svenska Ord i toner en mycket trivsam och förvånansvärt fräsch samling. Maktens korruption, ideologins kris, miljöförstöring, kärnkraftsavfall, sociala orättvisor och det moderna livet stress och press tycks tyvärr alltid aktuella. Såhär roliga är de däremot sällan.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2008-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:08

Kategori: Recension | Recension: #2799

2 kommentarer

Finns denna att köpa?

Anouk Stigemalm Oregistrerad 2016-01-03 17:19
 

Den har ju några decennier på nacken, så antikvariat eller bibliotek får man nog satsa på. Konstigt nog kan jag inte hitta några andra bokutgåvor med deras sånger, men de finns ju också på skivor och dvd:er – kanske någon annan vet mer?

Ella Andrén Redaktionen 2016-01-03 20:11
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?