Recension

: Angel Catbird
Angel Catbird: Volume 1 Margaret Atwood Johnnie Christmas (illustratör)
2016
Dark Horse
6/10

Lekfull utflykt i serieland

Utgiven 2016
ISBN 9781506700632
Sidor 112
Språk Engelska
Illustratör Tamra Bonvillain

Om författaren

Margaret Atwood har publicerat lyrik, noveller, romaner och essäistik och är en av Kanadas mest uppburna författare – hon har mottagit mer än 55 nationella och internationella utmärkelser. År 2000 fick hon Bookerpriset för Den blinde mördaren. Hon föddes 1939 i Ottawa, Kanada. Hennes hemsida finns här.

Sök efter boken

Att Margaret Atwood ger sig in i serievärlden är egentligen inte så förvånande. Signifikant för hennes femtioåriga kreativa karriär har varit att växla mellan olika litterära genrer, teman och uttryck. Tillsammans med illustratören Johnnie Christmas genredebuterar så Atwood med en trippel seriealbum om forskaren Strig Feleedus som headhuntas för ett nytt hemligt jobb. Han ska fylla i luckorna i en särskild genkod på uppdrag av den mystiska Dr. Muroid, som av någon anledning alltid omger sig av råttor, och åstadkomma ett revolutionerande elixir. Men vid genombrottet (no pun intended), blir Atwoods huvudperson påkörd av en bil när han jagar efter sin katt. Händelsen leder till en, i superhjältevärlden, direkt klassisk förvandlingsscen när elixiret spills ut över Feleedus, katten och några ugglefjädrar. Vingar, svans, huggtänder och morrhår växer ut på Feleedus och boom! Så är Angel Catbird född.

Efter en flygtur och en måltidsråtta återvänder Feleedus till människohamn men hans sinnen är uppdaterade. Plötsligt förstår han fåglarnas och katternas språk, får cravings efter torrfoder och genomlider moraliska kval av sorten huruvida han ska lyfta tillbaka en nedfallen fågelunge i boet eller äta upp den. Hans nya liv som arthybrid öppnar upp tidigare osynliga dimensioner av världen, där olika krafter och grupper är inbegripna i kamper mot varandra.

Här och var genom boken hittar läsaren längst ner på sidorna små faktarutor med information om katters beteenden och hur kattmänniskor (av den mer normala sorten, inte i stil med Strig Feleedus) kan interagera med katterna omkring dem. Dessa upplysningar och uppmaningar kommer från kampanjen Cats and Birds, som verkar under parollen Keep Cats Safe And Save Bird Lives, och som miljöorganisationen Nature Canada står bakom. Den sedan länge engagerade miljöaktivisten Atwoods serie och kampanjen går på så vis verkligen hand i hand. Men Angel Catbird är framförallt en kärleksfull, humoristiskt knäpp och aningen pastischartad hyllning till superhjältegenren. Det är på inget vis en storartad, tung eller särskilt tankeväckande berättelse i likhet med exempelvis den mäktiga Maddaddam-trilogin eller den tv-serieaktuella och dystopiska The Handmaid’s Tale. Men det märks hur roligt Atwood har haft under skapandet och det smittar av sig. Helt enkelt en underhållande expansion av en redan svårslaget omfångsrik bibliografi.

Björn Schagerström

Publicerad: 2017-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-08 11:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6999

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?