Recension

: Stay Metal
Stay Metal Håkan Mattsson & Stefan Hellström
2017
Recito förlag
6/10

Hårdrockare med hjärtat på rätta stället

Utgiven 2017
ISBN 9789177650539
Sidor 303

Om författaren

Håkan Mattsson är musiker och tidigare eventarrangör. Stefan Hellström är också musiker och egen företagare. Tillsammans har de skrivit Stay Metal (2017).

Sök efter boken

Kenny Bladquist, eller ”Metal” som han insisterar på att bli kallad, är en gudabenådad trummis, en lebeman av stora mått, rent av en levande legend, allt för skicklig för att inte väcka avundsjuka hos alla bandkolleger han någonsin haft.

I sina egna ögon alltså. För omgivningen är han snarare en riktig loser i cowboyboots och fransjacka som delar sitt ömkliga liv mellan en sunkig replokal och Pizzeria Napoli i Enköping. En skrytsam föredetting och mytoman från 80-talets metalscen som fått för sig att hans demoinspelningar och enstaka gigs utanför hemstaden i själva verket varit utsålda turnéer omgärdade av hysteriska fans.

In i handlingen träder Lancelot Wiik, eller Lance, 18-årigt mobboffer i kostym och slips som fått en långtidspraktik på åkeriet där Metal jobbar som lastbilschaufför. Under de långa resorna i lastbilen blir Lance så imponerad av Metals svada, fylld av icke-politiskt korrekta fördomar och självuppblåst grandiositet att han i smyg spelar in tiraderna och lägger ut dem på en pod vid namn Stay Metal.

”Okej. Skit samma. Metal får man som smeknamn om man ÄR metal. Det är man om man spelar hårdrock. På trummor. T R U M M O R.”
- Trummis alltså! Häftigt. Då kan du spela på dubbla pukor och sånt där?”
”Ja du grabben. Smart är du inte, det kan ingen jävel påstå. Dubbla pukor. Va fan snackar du om? Dubbla bastrummor, heter det. I England brukar de kalla mig för Double Bassmaster, om du förstår vad jag menar. Därifrån kan du dra en och annan slutsats kanske. Och då menar jag inte slutsats som i dagens sista runk.”

Stay Metal är just vad Kenny har gjort. När alla andra svek var han trogen stilen. Kenny är äkta och det är väl det som gör att när mediebyrån Special Insight plockar upp poden och lanserar Metal-figuren nationellt befinner han sig plötsligt i den stjärnposition han så hett åstundat sedan 30 år.

Men det kan förstås aldrig gå alltför bra. Föga förvånande uppstår problem och förvecklingar.

Som ni förstår är det här en historia på temat omaka par. Metal och Lance är så olika man kan bli och det är den dynamiken som driver historien framåt. Och även om det hela är inte så lite karikatyrartat och klyschigt så finns det mycket charm i den här berättelsen.

Kenny är i all sin uppblåsta stupiditet en drömmare som de flesta av oss kan identifiera sig med och bakom sin tuffa yta visar det sig till sist att han har hjärtat på rätta stället. Det här gör att man faktiskt till stor del kan överse med det som inte riktigt fungerar i boken.

Tonen bär inte alltid. Det finns ett slags raljerande som kommer till ytan då och då vilket gör att illusionen av att man är i berättarens säkra händer spricker. Till större delen är dock bruksprosan helt okej. Däremot finns det en hel del dödkött som en duktig redaktör hade kunnat skära bort medan andra scener hade kunnat vinna på mer närvaro och dramatisering.

Men som sagt finns det ändå något charmigt över berättelsen, ja till och med över Kenny, som gör att jag gärna bläddrar vidare för att se hur det ska gå för denne antihjälte. Jag tycker också att det är på sin plats med att ge rejält kudos till författarna för att de tagit sig an 80-talsmetalscenens subkultur (eller rättare sagt minnet av den) som minst sagt är ett outforskat litterärt område.

Och när jag läst slut kommer jag faktiskt på mig själv med att lite sakna den odräglige Kenny Bladquist. Förlåt, ”Metal”, menar jag.

Tomas Eklund

Publicerad: 2017-05-30 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-29 09:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6958

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?