Gästrecension

: Feminismens ABC
Feminismens ABC Lisa Mattisson
2016
Leopard Förlag
5/10

Kvinnohistoriskt pepp-ABC

Utgiven 2016
ISBN 9789173436403
Sidor 33
Illustratör Moa Hoff

Om författaren

Lisa Mattisson är frilansfotograf och har arbetat för bland annat Expressen och Dagens Nyheter.

Gästinformation

Charlotte Qvandt, f. 1983, är just nu aktuell med diktsamlingen Epikris på Sadura förlag och med poesi-antologin Om detta sjunger vi inte ensamma (red. tillsammans med Anna Jörgensdotter) på bokförlaget ETC.

Sök efter boken

Vad?

A som i Amalia Eriksson
B som i Barbro Westerholm
C som i Christina Piper

Ö som i Öxabäcks damlag

För varje bokstav en person eller grupp kvinnor som på olika sätt presterat, kämpat eller förändrat. På endera viset gjort skillnad för sig själv eller andra. En kort presenterande text, som en lockande karamell som antingen är aningen för kort, eller som helt enkelt får tjäna som en inspiration! Det är vad denna bok gör bäst.

Moa Hoffs fantastiska porträtt av alla dessa kvinnor är stilsäkra och koola. Att bläddra mellan sidorna är att glida ut och in i genrer, branscher, epoker. En snabbresa som skänker kvinnopepp till max. Knivskarpa blickar, riktat fokus. Redan utan de presenterande texterna säger det något om författarnas ambition att presentera en stark och orubblig femininitet.

Här börjar en skevhet ta form i min bokupplevelse. Titeln: Feminismens ABC sänder en signal. Feminism har en historia, sina hjältar, sina idealistiska kämpar. Att de kvinnor som presenterats i boken alla är viktiga för den feministiska historieskrivningen råder inget tvivel om, men jag undrar över representationen. Den vita kvinnan regerar orubbligt i sidantal sett, och jag undrar var transpersonerna är? De rasifierade? Männen? Funktionsvarierade? Kroppsvarierade? De lyser med sin frånvaro.

Bakom en titel som i mina ögon kommer med lite förpliktelser räcker det inte med en (lång, viktig, inspirerande) rad starka (vita) kvinnor. För att fylla en –ism kan man tänkas behöva gå ett steg längre.

Ett kvinnligt rum är bra. Och viktigt. För mig personligen helt nödvändigt. Men kalla det rummet då för vad det är. Jag kan inte låta bli att klura på om man valt bort det, eller om det bara gått författarna förbi.

Kort sagt har Lisa Mattisson och Moa Hoff tillsammans gjort en snyggt förpackad odyssé bland vita kvinns, en kaffebordsbok som i sin form verkligen är superfin. Den peppar ett klimat som annars är rätt kallt och rått. Som vit cis-kvinna ur medelklassen är jag mer än välrepresenterad.

Charlotte Qvandt

Publicerad: 2016-09-03 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-03 10:02

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #6667

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?