Recension

: Kokkonst för livsnjutare
Kokkonst för livsnjutare Edward Blom, Gunilla Kinn Blom Eva Hildén Smith (Foto) (illustratör)
2015
Norstedts
7/10

Ananas, järpe…

Utgiven 2015
ISBN 9789113061498
Sidor 215
Språk svenska

Om författaren

Edward Blom är i grunden arkivarie och har i 15 år arbetat på Centrum för Näringslivshistoria där han särskilt engagerat sig i matrelaterade företags historia samt varit chefredaktör för tidskriften ”Företagsminnen”.
Han skriver även regelbundet krönikor, artiklar och dryckesrekommendationer i tidningar, tidskrifter

Gunilla Kinn Blom är frilansjournalist och har skrivit om mat, dryck och restaurangliv runtom i världen i flera publikationer, bland annat var hon under tio år krönikör i magasinet Gourmet.

Sök efter boken

Svenska förlag formligen spottar ur sig kokböcker nuförtiden (en ny kokbok i sekunden enligt statistiken). De flesta av dessa alster är (i mina ögon) ganska onödiga och en förvånansvärt stor andel av dem är livsstilskokböcker som mest handlar om vad man ska undvika att äta om man vill leva för evigt.

Kokkonst för livsnjutare är också en livsstilskokbok, men den garanterar inte evigt liv och hälsa (även om den har något slags GI-perspektiv och ibland tipsar om alternativ till socker i recepten). Däremot bjuder paret Blom på en hel del av sin livs- och matglädje.

Boken inleds med Edwards Njutningscirkel, en alternativ kostcirkel på 7 grupper. Grupp 1 är ost och smör, grupp 4 är vin öl och destillat, grupp 7 är punsch (och dit räknas även cigarrer). Jag hade gärna sett den illustrerad som en klassisk kostcirkel istället för bara en lista, tror den hade passat mkt fint nånstans på köksväggen (kanske kan det bli en bonusaffisch i nästa utgåva?)

Tonen är genomgående precis så avslappnad och gemytlig som jag misstänkte att den skulle vara. Inom pärmarna ryms en hel del recept med namn som till exempel: ”Lindrigt exotisk fiskgryta” även själva ingredienslistorna rymmer en del humor och små lustiga kommentarer. I receptet för Steak & Kidney Pie står det bland annat:

4 msk worcestersås (mer om ni älskar worcestersås).

Bland recepten finns också små snuttar med matlagningshistoria, personliga minnen och betraktelser. En del litterära referenser finns också med, både Charles Dickens och Evelyn Waugh dyker till exempel upp i picknickkapitlet (dock inte med namn utan i anslutning till beskrivningen av ett par klassiska litterära picknickar).

Punkt 1 på tipslistan för en lyckad picknick är för övrigt att åtminstone skaffa en lämplig hatt.

Så en hel bok bara med hedonism och putslustigheter? Nej, jag tycker att Kokkonst för livsnjutare bjuder på mer än så, men vill man ha sina kokböcker fyllda med allvar och pekpinnar får man leta någon annanstans. Det här handlar om att ta tillvara de möjligheter till njutning och umgänge som dyker upp och hur man skapar en oas av lyx i vardagen. Det är ingen glufsa framför teven mat som presenteras utan ofta relativt komplicerad matlagning, eller åtminstone sådan som måste få ta sin tid. Det är tydligt att recepten är genomtänkta och testade, sen är dom också tacksamt pedagogiska för den som har lite lagom med matlagningsvana. Under humorn och det lättsamma tilltalet så ryms det också en djup kärlek till mat, traditioner och att äta upp saker i grupp.

Nåväl, jag är inte bara överförtjust. Ibland känns de personliga bitarna lite förhävande, de många TV-program som Edward har varit med i presenteras lite för andäktigt för mig (även om det är stort att ha gjort TV med Jan-Öjvind Swahn).

Bildmaterialet blir ibland lite fånigt. Matbilderna är utmärkta, men fotona på middags- och picknicksällskapen känns ofta som stillbilder från nån Monty Python-sketch, lite för mycket halmhattar, 3-delade linnekostymer och välmående leenden för att det ska gå att ta på allvar. Missförstå mig rätt nu, bilderna är fina men själva livsnjutandet kan se lite ansträngt ut.

Jag hade hur som helst en mycket trevlig stund med paret Blom, jag  skulle kunna dra på mig en halmhatt för att få vara med på picknick och äta deras geleade fasan med smak av körsbär.

Jag har ännu inte lagat nån av rätterna själv, men ska försöka hinna med ett av långkoken innan våren dragit igång på allvar (långkok hör nämligen till hösten och vintern). Den Burgundiska köttgrytan tror jag det blir, den verkar fin.

Jag rekommenderar absolut en genomläsning, har du trångt i kokbokshyllan föreslår jag att du rensar ut viktväktarböckerna och gör plats för lite riktig kokkonst.

Joel Bergling

Publicerad: 2016-03-19 00:00 / Uppdaterad: 2016-03-19 14:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6494

2 kommentarer

Tack för en väldigt fin recension! Gläder mig verkligen! Du har rätt med tv-programmen: hade varit passande med lite mindre skryt, en av mina svagheter …
Halmhattar, kostymer och leenden är dock äkta – vi ser ut så där – men jag kunde naturligtvis ha tagit med andra vänner med mer modern klädsmak också (fast den är så tråkig), nu typecastade jag.

Edward Blom Oregistrerad 2016-03-22 11:36
 

Tack för att du tagit dig tid att skriva en så initierad och välformulerad recension! Det är tyvärr inte så vanligt med kokboksrecensioner (även om vi fått en finfin sådan även i tidskriften Signum 1/2016, rekommenderad läsning).

Två saker bara:

1. Edwards njutningscirkel finns på bild här: http://www.edwardblom.se/edwards-varld/edwards-kostcirkel
Tyvärr fick den (eller en liknande, mer bearbetad illustration) inte plats i ”Kokkonst…” trots att vi verkligen hade velat ha med en sådan. Men det där med affisch var ingen dum idé!

2. Det där med att svenska förlag spottar ur sig så många kokböcker att det blir en ny i sekunden stämmer inte riktigt… Därtill är dygnets sekunder alltför många.

Däremot brukar det ibland talas om ”en ny kokbok per dag”, vilket ju verkar mer rimligt. Fast även det är en sanning med modifikation.
Vad som avses är förmodligen – gissar jag, påståendet har sällan någon källhänvisning – den mängd kokböcker som presenteras årligen i Måltidsakademiens bokkatalog. För det brukar vara cirka 350 böcker per år (lite skiftande uppåt och nedåt). Fast det är inte bara renodlade kokböcker och receptsamlingar, utan all litteratur som berör måltider och livsmedel i vid bemärkelse – alltså även böcker om t ex festdukningar, kost/hälsa, särskilda livsmedel eller mathistoria och annat som inte självklart skulle kallas kokböcker. Som du även är inne på är gränsdragningen såklart svår att göra. :-)

Gunilla Kinn Blom Oregistrerad 2016-03-31 22:21
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?