Recension

: Paradoxer
Paradoxer: Boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig Gary Hayden & Michael Picard
2015
Lind & Co
5/10

Aktiv läsning ger större behållning

Utgiven 2015
ISBN 9789174613791
Sidor 176
Orginaltitel The Bedside Book of Paradoxes
Översättare Lena Kamhed, Arne Norlin
Först utgiven 2013

Om författaren

Gary Hayden har examen i fysik och filosofi och är frilansskribent. Han specialiserar sig på att göra vetenskapliga och filosofiska begrepp begripliga för vanliga människor.

Michael Picard har studerat matematisk logik och analytisk filosofi vid MIT. Han är idag föreläsare vid University of Victoria, Kanada

Sök efter boken

Paradox: skenbart orimlig sats; motsägelsefull företeelse. Eller som den brittiske filosofen R. M. Sainsbury formulerar det: ”en till synes acceptabel slutsats som dragits från ett uppenbarligen acceptabelt resonemang utifrån tydligt acceptabla premisser.”

När man pratar om paradoxer kommer ofta exemplet med Akilles och sköldpaddan på tal. Det är en klassiker från 400-talet f.Kr, formulerad av Zenon från Elea. Där bevisas det att även den snabbaste löparen aldrig kan springa om en långsam sköldpadda. Vi förstår ju alla att detta inte stämmer i verkligheten, men bevisföringen är oantastlig.

Boken är indelad i kapitel där olika typer av paradoxer behandlas, till exempel logik, matematik och omöjligheter. Spelteorins klassiska problemställning Fångarnas dilemma återfinns i kapitlet om beslut och handling. Schrödingers katt finns i kapitlet om vetande och tro. I kapitlet om sannolikhet hittar vi Monty Hall-problemet. Det är ett roligt fenomen som jag en gång såg programledarna i Mythbusters gå till botten med.

Monty Hall var programledare för tv-showen Let´s Make a Deal, där den tävlande skulle välja mellan tre dörrar. Bakom den ena fanns ett fint pris. Det du som tävlande ska göra då är att alltid ändra dig och välja en annan dörr än du tänkt. Det ökar chansen att vinna dramatiskt. Det kan verka konstigt, men när man läser problemets förklaring och tänker efter lite så förstår man varför det måste vara så.

Och det är så den här boken är uppbyggd. Meningen är att du skall läsa aktivt och engagera dig i problemställningarna och dess eventuella lösningar. Själv läste jag boken från pärm till pärm, det rekommenderar jag inte. Den lämpar sig bäst att bläddra i, och läsa det som för tillfället fångar din uppmärksamhet. The Bedside Book of Paradoxes är den engelska titeln, och den tycker jag ger en rättvisande indikation på vilken typ av bok det är.

En tanke som följer mig när jag läser är att boken skulle fungera väl för högstadieelever. Olika klurigheter med olika svårighetsgrad som kan ge en lite mer lustfylld ingång till matematik, naturvetenskap och filosofi. Här finns också korta minibiografier över betydelsefulla personer inom olika vetenskaper. Bland annat Einstein, Hume och Descartes.

Men det finns ett stort problem med den här boken. Det är alldeles för liten text. Jag tycker att det är väldigt synd, för det gör boken mycket mer svårtillgänglig än den egentligen är. Själva läsningen blir helt enkelt lite för jobbig.

Kari Kapla

Publicerad: 2016-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2016-01-14 21:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6421

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?