Recension

: Midvintermörker
Midvintermörker Lars Wilderäng
2014
Massolit Förlag
6/10

Säkerhetspolitisk action på detaljnivå

Utgiven 2014
ISBN 9789186649616
Sidor 462
Först utgiven 2011

Om författaren


Foto: Ulrica Wilderäng

Lars Wilderäng driver Cornucopia?, Sveriges största oberoende blogg i finans-, ekonomi- och miljöfrågor. Han har tidigare arbetat inom IT-branschen men ägnar sig sedan några år åt skrivande samt småbruk av den egna gården. Av Wilderäng har tidigare utkommit: Midvintermörker, (2011), Midsommargryning, (2013) och Stjärnklart (2014).

Sök efter boken

Midvintermörker är Lars Wilderängs debutroman. Den gavs först ut på eget förlag men hamnade sedan hos Massolit. Ett beslut som de nog känner sig nöjda över idag. Boken är visserligen ganska smal, men den har attraherat en stor läsekrets. Att läsa den är som att se en actionfilm, och action är verkligen nyckelordet här. Det börjar med en rivstart, för att sedan öka i tempo.

Intrigen är hela grejen med den här boken. Ganska vild, men samtidigt teoretiskt tänkbar. Det handlar om att Ryssland anfaller Sverige. Med gammelkrig. Bomber och granater, men såklart också på fina gamla kalla-krigetmanér. Att tidigt ha placerat folk på plats med en uppgift att lösa när ordern kommer. Och det är spännande. Riktigt spännande. Skumma saker händer runtom i landet. Det är lera och stöveltramp, vapenskrammel och hemliga bergrum. Men framförallt är det de enskilda karaktärerna som är obevekligt inställda på ett enda mål. Att stoppa ryssen till varje pris.

Vi får följa de olika karaktärerna och deras respektive uppdrag på olika platser i landet. Wilderäng bjuder på ett ganska omfattande persongalleri, om än inte helt varierat. Läsaren ges i och med det möjlighet att plocka ut några stycken egna favoriter. Ganska nödvändigt av honom faktiskt eftersom det är så många som stryker med. Man hoppas ju gärna att i alla fall någon av ens favoriter får överleva.

Boken är till stor del uppbyggd av stridsskildringar. Det är olika typer av slag som pågår. Och det blir på något sätt både konstigt och befriande att Wilderängs karaktärer faktiskt slåss och offrar sina liv för Sverige. Sådana nationalistiska offer är det väldigt sällan man träffar på i den moderna svenska litterära fiktionen. Jag kan tycka att bara det gör boken intressant.

Men så är det ju det här med att allt är superdetaljerat. Det tilltalar naturligtvis en läsare som själv har erfarenhet eller intresse av militära aktioner. För det är verkligen initierade skildringar. Jag är själv ganska intresserad av försvarsfrågor över lag, men jag tycker att Wilderäng gott kunde ha skalat ner på detaljerna, och utvecklat den politiska intrigen mycket mer. Jag gillar bättre när det är lite mer varierande uttryck som får presentera bokens tema. Men nu är ju boken inte riktad enbart till mig, och de läsare med stort militärt intresse sitter nog och klappar händerna när de läser. Själv måste jag lite skamset erkänna att jag efter ett tag bara skummade igenom alla dessa detaljerade passager för att komma snabbare framåt i handlingen.

Midvintermörker är på sitt eget vis en ganska jobbig bok. Som svenskar har vi varit vana vid att krig är någonting som andra drabbas av. Men i dessa dagar har oroligheterna i världen krupit allt närmare, och vi sneglar på Ukraina och undrar vad som skall hända härnäst. I boken vill Ryssland ha Gotland, och gör slag i saken. För min egen del erbjuder boken i och med detta ett ypperligt tillfälle att få vältra mig i min egen gamla rysskräck. Man kanske inte direkt berättar för folk att man till vardags går runt och är rädd för Putin, så boken fyller en terapeutisk funktion där.

Ok, rent intrigmässigt sett är Midvintermörker kanske inte så trovärdig, just därför att Ryssland har så många andra maktmedel gentemot Sverige. Att starta gammelkrig känns liksom… gammalt. Nuförtiden så borde väl avancerade stater utkämpa krig med ekonomiska hot och dylikt. Men jag tycker att det är en petitess egentligen. Man läser den här boken för att man gillar action… och attackdykare… och hemliga bergrum…

Kari Kapla

Publicerad: 2015-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2015-09-11 19:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6260

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?