Recension

: Ukraina
Ukraina: Gränslandet Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius
2015
Atlantis
8/10

Kampen om Ukrainas framtid

Utgiven 2015
ISBN 9789173537872
Sidor 127
Medförfattare Fotograf Niklas Meltio

Om författaren

Anna-Lena Laurén (född 1976) är Moskvakorrespondent för Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet. Hon har skrivit böckerna ”De är inte kloka, de där ryssarna” – ögonblickbilder från Ryssland (2008), I bergen finns inga herrar. Om Kaukasien och dess folk (2009), Sedan jag kom till Moskva (2010) och Frihetens pris är okänt. Om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan (2013).

Peter Lodenius har verkat som chefredaktör på Ny Tid. Han har skrivit flera böcker, bland annat Ukraina i Europas mitt (2006), Bushs nya värld och Islam och moderniteten.

Sök efter boken

Ukraina foto utrikespolitiska institutet
Foto: Utrikespolitiska institutet

Med sitt mångåriga journalistiska arbete, och kännedom om Ukraina och regionerna runtomkring, är Anna-Lena Laurén en person som jag känner fullt förtroende för när hon berättar om sina egna upplevelser av den ännu pågående konflikten i Ukraina.

Som alltid när det gäller pågående krig och konflikter är det svårt att bilda sig en bredare uppfattning endast baserad på nyhetsrapportering. Det krävs en annan typ av röst, en röst som kan förklara varför det blev just så här just där. En bok och lite förfluten tid är till god hjälp för den förståelsen.

Ukraina Gränslandet är uppbyggd av Lauréns reportage ifrån Kiev, Donbass och Krim, varvat med Peter Lodenius mer historiskt förklarande kapitel. Och onekligen behövs båda infallsvinklarna för att kunna förstå vad det handlar om egentligen. Ukraina som nationalstat inrymmer så väldigt många skilda kulturer och attityder.

Euromajdan är alltings början, eller i alla fall den väpnade konfliktens början. En demonstration på frihetstorget i Kiev i protest mot att president Janukovytj inte vill acceptera EU:s krav för ett Ukrainskt närmande till EU. Denna demonstration ändrar karaktär när regimstyrkor beväpnade slår tillbaka mot dessa till en början fredliga demonstrationer. Demonstrationerna börjar då istället handla om att Ukrainarnas hopp om att närma sig ett mer demokratiskt, rättssäkert styrelseskick gått förlorat.

Sedan accelererar allting. Oroligheterna sprider sig, och Rysslands propagandamaskin vilar inte på hanen. Ukrainas tunga industriella område, Donbass, i öster blir händelsernas centrum. Vad konflikten nu handlar om blir mer och mer uppenbart. Ukraina ligger mellan Europa och Ryssland och är en bricka i spelet mellan väst och öst.

Helt plötsligt invaderar och annekterar Ryssland Krimhalvön. Ja, en regelrätt invasion faktiskt. En oönskad närvaro av ett främmande lands militära styrkor med syfte att överta en bit av nationens territorium. En oundviklig händelse, då Ryssland vill ha sin flottbas kvar i Sevastopol (enligt avtal hyr Ryssland flottbasen i Sevastopol av Ukraina till 2042) utan att EU eller någon annan (läs: NATO) ska kunna komma att hota den.

Allt det här levandegörs av Lauréns skildringar av möten med människorna som befolkar de olika områdena. Bilden som tecknas är den av ett mångkulturellt Ukraina, med flera olika utgångspunkter. Men det som framstår tydligt är att det mycket handlar om hur Ukraina skall förhålla sig till framtiden. Många vill bort från Sovjetnostalgin och önskar en mer demokratisk framtid för sitt land. Andra är mer pragmatiska och ser vad Putin lägger upp på förhandlingsbordet.

Det är svårt för mig, medborgare i en gammal demokrati, att förstå vad Sovjetnostalgin har att erbjuda långsiktigt. Men Ryssland erbjuder ju någonting reellt. Bra priser på gas, och ett lån utan fjolliga krav på transparens. Det EU erbjuder har inga kortsiktiga förmåner.

Jag kommer att följa utvecklingen i Ukraina, förhoppningsvis via Anna-Lena Laurén. Eftersom Ukraina är ett stort grannland är det enormt viktigt att se åt vilket håll det lutar. Och om Sverige som nation återigen borde rädas den ryska björnen.

Kari Kapla

Publicerad: 2015-06-15 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-31 20:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6154

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?