Recension

: Sexjournalen
Sexjournalen Karolina Hansson & Elina Pahnke (red.)
2015
Leopard förlag
8/10

”Vi tar oss rätten att ligga med hela världen eller inte ha sex alls.”

Det här med sexualitet är inte alltid lätt. Att som ung försöka förstå sig på sin egen kropp, dess önskningar och begär, är det sannerligen inte. För vi börjar aldrig med ett tomt blad. När vi når puberteten och plötsligt intresserar oss för sex har vi under hela livet redan matats med föreställningar om det. Ett helt samhälles föreställningar. Om vad/vem vi borde attraheras av. Om hur själva sexet bör gå till. Och om vad som är fel och rätt.

Förväntningarna på hur vi borde vara/känna/älska/knulla är väldigt olika på killar och tjejer, och kan förenklat sammanfattas i motsatsparen aktiv/passiv och subjekt/objekt. Något som givetvis är begränsande för alla och en var. Men redaktörerna till Sexjournalen menar att passiviseringen och objektifieringen av kvinnor som genomsyrar samhället är särskilt allvarlig då den fråntar kvinnor makten över sin egen sexualitet och sina kroppar. Kvinnors kroppar finns till för andra att bedöma och begära, och kvinnors sexualitet kontrolleras på olika sätt av samhället – genom allt från skällsord och ryktesspridning till skuldbeläggning och i värsta fall tvång och våld. En kvinna kan bara vara sexuell på ett mycket begränsat sätt utan att falla utanför ramarna för vad som är accepterat, och unga tjejer tvingas anpassa sig till denna snäva värld. Är du för kåt och glad är du en slampa/hora, och är du inte tillräckligt kåt och glad är du en ”död fisk”/torris. I båda fallen faller du, för du är inte kvinna på det sätt du borde. Lite av ditt människovärde fråntas dig på grund av omvärldens dom.

Men det är klart att tjejers sexualitet kan ta sig mångt fler uttryck än att vara ”lagom kåta på killar”, och i Sexjournalen har därför Karolina Hansson och Elina Pahnke samlat texter där tjejer själva tillåts formulera sig. Där de ges utrymme att definiera sina egna begär för att på så vis visa andra att det finns så många fler möjligheter. Många fler än de som ryms i det smala glappet mellan ”madonnan” och ”horan”. Som redaktörerna skriver i sitt inledande manifest:

Vi vill att alla ska få snacka skit med sina tjejkompisar. Därför är den här boken ditt samtal. Den är din rätt att få bestämma över dig själv. Den är din sexualundervisning. Din ångest. Den är din glädje och nyfikenhet. Den är din egen definition. Inte mannens. Inte samhällets. Bara din.

De fyrtio unga kvinnornas texter spretar åt alla möjliga underbara håll, så väl utifrån form som innehåll. En del är korta ögonblicksscener, en del reflekterande texter över erfarenheter och fantasier. En del är humoristiska och andra poetiska. Vi får läsa berättelser om onani, obefintlig sexlust, krogragg och besvikelser. Vi lyssnar till tjejer som vill bli bundna och dominerade, som blir som kåtast när de ser sin flickvän njuta eller som inte alls är intresserade av sex. Det som förenar dem är att de gör som de vill – de har förstått (eller utforskar) vad de själva vill ha, och de ser till att få det. Tvärtemot den rådande idén om det kvinnliga passiva subjektet och otroligt befriande.

Det här är texter som verkligen har saknats och som jag önskar kommer att läsas av många. Framförallt av unga tjejer som behöver sina medsystrars stöd och jävlar-anamma då omvärlden försöker pressa in dem i fack de vantrivs i. Men naturligtvis även av alla andra som kan behöva få sig en knäpp på näsan där de går runt och tror att de fattat grejen. Det är fantastiskt härligt med modiga, öppenhjärtliga och kåta tjejer som går sin egen väg. Kan vi inte alla bara komma överens om det?

Marie Gröön

Publicerad: 2015-03-22 00:00 / Uppdaterad: 2015-03-20 20:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6061

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?