Nyhet

Vecka 6: award season

Award season!!! Jag försöker se så många av de nominerade oscarsfilmerna som möjligt innan den stora galan. Tyvärr har de flesta varit rätt svaga (några riktigt usla) men det känns ändå värt att ha sett dem så jag kan hänga med i (fantastiska) Ellen Degeneres skämt till fullo. När det gäller den litterära prissäsongen verkar det däremot bättre. Borås tidnings debutantpris och Sveriges radios Romanpriset har vi framför oss. Jag känner peppen! I år har jag läst en nominerad från vardera uppställning men kommer läsa fler innan det är dags. Det år jag läste alla böcker inför debutantprisetutdelningen så hade jag några av mina absolut bästa läsupplevelser, jag läste inte ens på baksidorna utan bara satte igång att läsa. Det är ett oerhört intressant sätt att upptäcka bra litteratur på. Samma gäller förra årets romanpris då jag själv satt med i juryn (förlåt att jag skryter om det men mina fifteen minutes of fame are fading!!!).

Visst finns det en problematik med jurygrupper av experter som dikterar vad som är bra och dålig litteratur men just dessa två instanser har en bra historik av nominerade författare tycker jag. Framför allt för att de lyfter författare som inte är så kända. Sen kommer jag säkerligen rasa mot valet av vinnare men det hör ju liksom till.

Och de eventuellt nominerade till framtida priser den här veckan är…

Idag skriver Cecilia om Petra Hulovas För medborgarnas bästa. En svart satir, med omvända perspektiv, om sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien. Högt betyg!

På tisdag skriver Tone om Thomas Bernhards Frost. En knepig roman med fantastiskt språk som är omöjlig att överblicka.

På onsdag skriver Joel om Lars Gustafsson Tre Korta Klassiker - Tre korta romaner av Gustafsson, väldigt olika historier men med en klart igenkännbar röst som går igen i alla böckerna. Joel gillade verkligen berättarglädjen och språket.

På torsdag skriver Annika Åström om Tove Folkessons Kalmars Jägarinnor, en livfullt och nästan poetiskt skriven roman om tonårstillvaron för en grupp tjejer i en småstad under sent 90-tal.

På fredag skriver Daniel Mårs om Ester Roxbergs Min pappa Ann-Christine. När Esters pappa Åke berättar att han vill leva som kvinna får hon själv en identitetskris. Roxberg förskönar aldrig och väjer inte för att beskriva hur hon satt sina egna behov framför pappans. En utlämnande och vacker bok om relationen mellan far och dotter. Högt betyg!

På söndag skriver Tomas Eklund om Depeche Mode av Serhij Zjadan som skildrar ungdomar på drift i en storstad i Ukraina några sommardagar -93. En svart komedi med mer sprit och knark än sex och rock´n´roll. Romanen har även ett lätt surrealistiskt drag med avsevärd sälta i botten och säkert driv i språket.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-02-03 08:36 / Uppdaterad: 2014-02-03 08:36

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?