Recension

: Rädda varje spillra
Rädda varje spillra Jesmyn Ward
2013
Bokförlaget Forum
8/10

Nedräkning till den storm som skall komma

Utgiven 2013
ISBN 9789137138350
Sidor 278
Orginaltitel Salvage the bones
Översättare Moa-Lisa Björk
Först utgiven 2011

Om författaren

Jesmyn Ward (född 1977) växte upp i småstaden DeLisle, Mississippi, precis vid kusten till Mexikanska golfen. Hon debuterade som författare med romanen Where the Line Bleeds (2008), men fick sitt internationella genombrott med Rädda varje spillra (2011). Ward undervisar i engelska och kreativt skrivande vid Tulane University i New Orleans.

Sök efter boken

Någon dag direkt efter att orkanen Katrina ödelagt New Orleans tog en nyhetsfotograf en bild på hur en kvinna som förlorat precis allt visade upp sin enda kvarvarande ägodel, sitt kreditkort. Några timmar senare hade bilden spritts över världen och därmed försvann även hennes sista livlina, för kontokortsbedragarna fokuserade mindre på det tragiska livsödet än på faktumet att hennes kortnummer gick att avläsa på bilden. Denna oerhört tragiska slutkläm är något som huvudpersonerna i Jesmyn Wards prisbelönade Rädda varje spillra ändå inte skulle behöva oroa sig för, de är redan innan orkanen slår till så fattiga att inte ens de då så frikostiga bankerna skulle bevilja dem något kreditkort.

Romanen är en lång nedräkning inför den storm som vi läsare ju vet skall komma, men som den fattiga familjen på södra Mississippis landsbygd inte kan ana vidden av. Bor man vid Mexikanska golfen så är ju orkaner inte något unikt utan mer ett säsongsbetingat väderfenomen. Tolv dagar innan orkanen passerar deras fallfärdiga hus i Bois Sauvage är det också bara deras fader, den alkoholiserade änklingen vars namn vi aldrig får reda på, som är orolig. Barnen oroar sig aldrig särskilt mycket, då de hjälper till med förberedelserna – leta reda på plankor och spikar att täcka för dörrar och fönster med samt använda sina sista dollarsedlar till att köpa konservburkar – är det mer av rädsla för pappan än för väderfenomenet.

De har fullt upp med annat, med sina egna liv. Storebrodern Randall förbereder sig inför en basketmatch. Om han gör bra ifrån sig kan han få möjlighet till sponsring för ett basketläger. Där kan det i sin tur dyka upp talangscouter från något universitet som kanske kan ge honom ett stipendium och därmed en chans att komma bort från fattigdomen. Den andra storebrodern, Skeetah, lägger all sin tid på sin kamphund China och hennes första kull, något som kanske inte skulle innebära någon definitiv väg ut ur fattigdomen men ändå kunna inbringa åttahundra dollar om alla fyra valparna överlever. Berättar jaget Esch är en femtonårig flicka vars egna tämligen tragiska levnadsöde, där hon sedan flera år ligger med sina bröders vänner för att det är enklare att göra det än att säga nej, stärks av att hon genom läsandet av grekiska klassiker hela tiden ser paralleller mellan dessa tragedier och sitt eget liv. Slutligen finns här lillebrodern Junior, som söker den uppmärksamhet hos sina äldre syskon som han inte ges av fadern och vars minnen från den annars ständigt närvarande modern inte existerar.

Nej, det är ingen munter historia som målas upp, även om det till viss del kanske är mer ur betraktarens ögon än dess huvudpersoners. För trots extrem fattigdom och att familjen på flera sätt satts i förfall efter moderns död, så finns här också en stark syskonkärlek, och inte bara för att nöden kräver det. De rika miljöbeskrivningarna och den tidlösa atomsfär som uppstår där extrem fattigdom tar bort de flesta av vår tids teknologiska konsumtionsartiklar för tankarna nästan hela vägen tillbaka till Huckleberry Finns dagar. Ward, som är uppvuxen i området och själv upplevde förödelsen av Katrina, följer till viss del den litterära traditionen i sydstaterna med starka familjeband, en institutionaliserad rasism och en handling som utspelas helt på landsbygden.

Men framförallt är detta en litterär röst från ett avsides, närmast u-landsmässigt USA som alltför sällan kommer till tals. Och bara det i sig gör att Rädda varje spillra värd att läsa, att den sedan är välskriven, har ett rikt persongalleri och ett närmast apokalyptiskt upplägg kan man se som en ren bonus.

Oscar Rooth

Publicerad: 2013-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-19 10:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5311

2 kommentarer

När jag läste historien om kontokortsbedragarna vid tiden för Katrina handlade det om ett kontokort som ett offer för orkanen fått av myndigheterna och tyvärr höll upp för teve-kameran till allmänt beskådande. Kontot tömdes omgående.

Rolf Nordlund Oregistrerad 2013-07-22 23:56
 

Så kan det nog ha varit, försökte hitta nyheten på nätet men hittade den aldrig och tog detaljerna från minnet. Kommer ihåg nyheten mest för att det var en så nedrig stöld, där man tyckte att kortbedragarna ändå kunde ha lite förbarmande med någon som precis förlorat allt.

Oscar Rooth Oregistrerad 2013-09-09 14:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?