Recension

: Berättelser från yttre förorten
Berättelser från yttre förorten Shaun Tan
2012
Kabusa böcker
8/10

Surrealistiska sagor

Utgiven 2012
ISBN 9789173552509
Sidor Tales from outer suburbia

Om författaren

Shaun Tan föddes 1974 och växte upp i förorterna norr om Perth i västra Australien. Han började som tonåring rita illustrationer för sf- och skräcktidningar och har illustrerat en rad berättelser. Som författare debuterade han 1997 med The playground och flera av hans berättelser har också blivit film och teater. 2011 tilldelades han ALMA-priset, litteraturpriset som instiftats till Astrid Lindgrens minne. Han fick det året också en Oscar för sin kortfilm The Lost thing, baserad på en bilderbok med samma namn. På svenska finns bland annat Ankomsten (2010), Det röda trädet (2011), Berättelser från yttre förorten (2012) och Sommarregler (2013).

Sök efter boken

Berättelser från yttre förorten är en bok som får vuxna att ställa de frågor man bara ställer som barn och kliva in i den absurda världen där allt är möjligt. Jag funderar på Shaun Tans målgrupp. Vilka är tänkta att läsa hans böcker? Fungerar de för barn, blir de inte för abstrakta, för absurda? Men så tänker jag att det är kanske för oss vuxna, som de är för absurda. Jag kan sakna ett sammanhang i berättelserna, men inser snart att jag tänker helt fel som söker de konventionella sammanhangen, och förlorar mig istället i fantasin.

Förorten är något vi alla har en relation till. Antingen man älskar sin förort eller hatar den. Ibland är bilden av förorten den med ljusa villor och perfekta gräsmattor i raka rader. Ibland är bilden av förorten gråa höghus i betong och slitna bänkar på dystra promenadstråk. Shaun Tans förort är långt ifrån dessa bilder. Välkommen till den absurda förorten!

Shaun Tans förort är många gånger skrämmande men samtidigt lockande just för att den släpper på locket till fantasin. Tyvärr slår det här inte riktigt lika högt som tidigare verk av honom, men det slår ju högt nog för att jag ska vilja plocka fram boken ur bokhyllan och bläddra om och om igen. Det är tur att det är en bok som tål det.

Som vanligt är det Shaun Tans vackra illustrationer jag faller för främst. De rymmer både det skrämmande mörkret och den inbjudande värmen och ständigt upptäcker jag nya detaljer i bilderna vilket gör att berättelsen aldrig känns helt avslutad, den kan alltid utvecklas med nya dimensioner.

bild-2-berattelser-fran-yttre-fororten-shaun-tan

Berättelser från yttre förorten är en samling berättelser som alla kretsar kring det okända, obekanta. Det handlar om en pytteliten utbytesstudent, äventyrliga och farliga bröllop, hemliga rum i förortsvillor som rymmer vackra trädgårdar, märkliga, spöklika pinnfigurer, en strandad kosjö på en grön gräsmatta, hemmabyggda husdjur, en expedition till kartans slut med mera. Det här är den typen av förorter där invånarna är rustade med missilraketer i sina trädgårdar.

Vi förstår mycket väl vad de är till för, åtminstone i grova drag. Vi vet att vi måste skydda vårt levnadssätt i ett allt farligare samhällsklimat. Vi vet att alla måste delta i att upprätthålla vår nationella säkerhet (genom att minska trycket på vapenlagerutrymmen) och, viktigast av allt, att vi blir belönade med känslan av att vi drar vårt strå till stacken.

Lyckligtvis fungerar missilerna som dekorationer istället för vapen. De används som hundkojor, pizzaugnar och förvaringsutrymmen. Men tja, jag vet inte jag om jag skulle vilja ha en missil i trädgården för det.

bild-1-berattelser-fran-yttre-fororten-shaun-tan

Det här är en bok att ständigt återkomma till när man vill skaka om tillvaron i förorten lite. Och som svar på frågan vilka som är tänkta att läsa hans böcker vill jag svara: alla. Shaun Tan skriver riktiga all-åldersböcker.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2013-05-13 19:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5066

6 kommentarer

Älskar Shaun Tan. Rakt av, bara.

Josefin (Fabulerat) Oregistrerad 2013-01-24 06:20
 

Det här är en novellsamling, övervägande textbaserad, som har en mycket äldre målgrupp än andra böcker jag läst av honom.

Novellerna är ofta uppbyggda kring en filosofisk klurighet (vad händer om världen är lite annorlunda,men ändå lik den vi lever i?).

Jag tror egentligen den vänder sig till vuxna. Är inte alldeles säker på varför barn innan tonåren skulle vara målgrupp?

kettil johansson Oregistrerad 2013-01-24 10:34
 

tycker boken är fantastisk… påminner om ultrakorta SF-noveller jag älskade när jag var i sena tonåren… oändliga frågor – oväntade/melankoliska (icke-)svar

kettil johansson Oregistrerad 2013-01-24 10:36
 

Att böckerna vänder sig till barn främst har nog att göra med en tidigare rädsla för vuxna att förknippas med barnkultur och att gilla barnkultur. Men jag tycker att böckerna passar för barn också. Jag skulle inte rygga för att läsa dem här böckerna tillsammans med ett barn mellan 5-10 och filosofera tillsammans.

Camilla Hällbom Redaktionen 2013-01-24 20:20
 

[...] och … ja, var jag inte lite nyfiken ändå? Vad är det för slags bok egentligen? Barnbok? Seriebok? Ungdomsbok? Vuxen? Noveller? Mina fördomar om den här boken var så många att jag bara var [...]

 

[…] och … ja, var jag inte lite nyfiken ändå? Vad är det för slags bok egentligen? Barnbok? Seriebok? Ungdomsbok? Vuxen? Noveller? Mina fördomar om den här boken var så många att jag bara var […]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?