Recension

: I heart New York
I heart New York: En annorlunda reseguide Nicotext
2012
Nicotext
6/10

Skämtsamt New York bakom turiststråken

”5 delar kartor, 50 delar guide, 35 delar fakta, 10 delar citat och 100 procent känsla.” Så beskriver Nicotext sin guidebok till New York. Och nog har de rätt i det!

I heart New York är en bild- och- färgsprakande guidebok. Och letar du efter en bok som tar dig till de populäraste sevärdheterna, den högsta byggnaden, den största parken, den längsta gatan eller typ frihetsgudinnan är det inte den här boken du ska läsa. Istället möter vi i I heart New York ett New York bortom turiststråken. Därför är det heller ingen bok som jag skulle rekommendera förstagångsbesökaren, har man inte sett Empire Sate Buildning så vill man se Empire State Building, har man inte shoppat längs 5e, 6e och 7e avenyn vill man göra det, har man inte promenerat i Central Park så vill ens fötter dit. Så är det. New York är en alldeles för exponerad stad för att det inte ska vara värt att se det i verkligheten. Alla har sett frihetsgudinnan på film men alla har inte sett henne i verkligheten.

Men ni, vi som har sett de där redan kan slå upp valfri sida och börja utforska en ny del av staden. Eftersom New York är känt som en dyr stad uppskattar jag kapitlet ”Gratis är gott – allt i New York kostar inte pengar” extra mycket. Gå på vinprovning, träffa NBA-stjärnor, få en personlig guide eller bli bättre på att spela teater.

Dessutom får vi adresser till en godisbutik med 80-åriga anor och kvartersbutiken som säljer dinosauriebajs och hajtänder. Besök utställningen som består av en lägenhet fylld med jord, eller åk med poliserna i polisbilen när de är ute och jobbar.

De 5 utlovade delarna med kartor är tyvärr för små, för plottriga och känns mer som illustration än som kartor man faktiskt kan orientera sig efter. Och är det något med I heart New York som skulle kunna vändas emot den är det just den oseriösa framtoningen. Hela boken kan lätt uppfattas som ett skämt, vilket jag inte upplever att den är när jag läser den. Inslag som den lilla engelska parlören ”Talk the talk – öva din english” känns mest som en utfyllnad även om det säkert roar någon på flyget. Forget about it blir Fuhgeddaboutit, Who told you blir Hootoadjuh och Nice place you got here bli Nyspayshagottere.

I slutet av boken finns det ett New York-quiz med insprängda ”Visste du att”-påståenden. Där får vi lära oss att medelhastigheten för trafiken på Manhattan är 8 km/h, att en del av Berlinmuren är placerad i en park på 53rd Street mellan 5th och Madison Avenue och att det i genomsnitt föds 80 barn på tunnelbanan i New York per år. Dessutom får vi lära oss att det kan straffa sig att flirta i New York:

Du kan få böta 25 dollar om du flirtar i New York. Denna uråldriga lag fanns för att hindra män från att ”se på kvinnor på det sättet”. Hade man inga 25 dollar tvingades man bära skygglappar ämnade åt hästar.

Egentligen vet jag inte varför jag blir förvånad eftersom allt är och kan bli verklighet i den här staden. Det är oväntat, knasigt och spontant i den här lilla vita och röda boken, precis som det är i New York.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-28 21:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4777

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?