Recension

: Little Bee
Little Bee Chris Cleave
2012
A Nice Noise
7/10

Sockersöt ljudbok med temat sorg

Utgiven 2012
ISBN 9789186719418
Sidor 11 timmar och 20 minuter
Orginaltitel The other hand
Översättare Uppläsare: Malena Laszlo

Om författaren

chris_cleave_forfattarportratt
Foto: Niall McDiarmid

Chris Cleave (född 1973) är bosatt i London och har länge varit kolumnist i den engelska dagstidningen The Guardian. Little Bee som är hans andra roman, tog sig upp till första plats på New York Times bästsäljarlista och blev en ”Sunday Times bestseller” i England.

Sök efter boken

Jag är ingen van ljudbokslyssnare, jag läser hellre böcker. Jag är över huvud taget dålig på att lyssna på långa haranger, behöver pauser för att smälta vad som sägs och ofta för att skriva ner orden. Jag är en snabb läsare och jag är också van att bläddra tillbaka och läsa om avsnitt jag inte riktigt har förstått. När jag lyssnar måste jag följa talarens eller uppläsarens takt och det blir svårt att spola tillbaka till exakt det ställe jag vill höra igen. Hur många minuter var vi på när hon sa det där? Att jag faktiskt lyckas lyssna igenom hela 11 timmar (!) av Little Bee, att jag dessutom gör det i stora tjok av flera timmar och för det mesta tycker om det, förvånar mig.

Med det sagt, ja jag tycker om Little Bee i det här formatet, bättre än jag har tyckt om andra ljudböcker. Med ljudet tillräckligt högt uppskruvat så att jag stör grannarna men i alla fall kan diska eller städa samtidigt är det till och med riktigt bra. Dock tror jag att jag hade tyckt bättre om den som läst bok eftersom det ständigt aktiva lyssnandet gör att jag inte riktigt hinner reflektera över det jag hör och det är lättare att stanna upp mitt på en sida än mitt i ett spår, som i det här fallet är uppdelade på cirka fem minuter vardera.

Jag förälskar mig i Little Bee. Hon kallar sig så när hon flyr från Nigeria där hon har bevittnat hemska händelser under oljekrigen och riskerar därmed att dödas själv. Sitt riktiga namn vill hon inte avslöja då det kan ge ledtrådar om vilken stam hon tillhör och vilken del av landet hon kommer ifrån. Vid ett tillfälle när soldaterna riktar sina gevär mot henne och systern påträffas de av Sarah och Andrew som är på semester för att slappna av och reparera sitt äktenskap, efter att Sarah har varit otrogen. Denna otrohetsaffär får också stort utrymme i romanen. I Nigeria knyts deras band samman med Little Bee. Det är också därför som det är hem till dem i Kingston, London som Little Bee tar sin tillflykt efter två år på en brittisk flyktinganläggning.

Det finns enligt Little Bee tre sätt som möjliggör att man får stanna i England. 1, man har sina papper i ordning. 2, man är söt. 3, man kan tala väl. Det är det sistnämnda Little Bee satsar på. Hennes mål är att lära sig drottningens språk, drottning Elisabeth det vill säga.

Little Bee är en roman om att erövra en kultur, om språkets makt och möjligheter. Detta blir extra tydligt när man lyssnar på ljudboksversionen. Malena Laszlo gestaltar Little Bees vänner på flyktingförläggningenn med brytning på uttalet. Little Bee som har bemästrat språket får samma uttal som Sarah och de övriga i boken har, d v s det som skulle vara det kungliga brittiska om boken inte var översatt till svenska. Medvetet eller inte är det i alla fall väldigt snyggt gjort.

Lika mycket som det är en berättelse om makt och språk är det en berättelse om hur vi behandlar varandra. Hur engelsmän behandlar sina invandrare, hur makar behandlar varandra, hur människor behandlar varandra.

Det är en roman med mycket sorg men också mycket glädje. Jag kan tycka att Chris Cleave tar i lite för mycket ibland. För mycket sorg kan ge avsmak för sorg. Dock är det viktiga att komma ihåg, som det påpekas i boken, att för Little Bee och hennes vänner i Nigeria är skräck en sjukdom som inte går över. Vi i västvärlden tar en dos skräck för att påminna oss om att den inte är en del av oss på riktigt.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-06-25 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-25 00:20

Kategori: Recension | Recension: #4768

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?