Recension

: Tabula Rasa Hotels
Tabula Rasa Hotels: Ljudboken Jonas Joelson
2012
A nice noise
7/10

Tabula Rasa Hotels

Utgiven 2012
ISBN 9789186719319
Sidor 10 tim 45 min
Översättare Uppläsare: Gustaf Skarsgård

Om författaren

Jonas Joelson är 33 år, bosatt i Stockholm och arbetar som copywriter. Han har gått Benettons reklamskola Fabrica, gjort jobb åt Acne och skrivit manus åt SVT, bland annat för Humorlabbet. Tabula Rasa Hotels är hans debutroman.

Jonas Joelsson Foto: Kalle Assbring
Foto: Kalle Assbring

Sök efter boken

Ljudböcker ses ofta som ett substitut för ”riktiga”-böcker för de som av någon anledning inte ”kan” läsa, dyslektiker, synskadade, lastbilschaufförer. När jag blir erbjuden att ”läsa” Tabula Rasa Hotels som ljudbok är det något jag ser fram emot med nyfiken tillförsikt. Ändå dröjer det till när jag sitter på en buss från Geneve till Cervinia innan jag börjar lyssna. I Alperna är vägarna smala, branta och slingriga och illamåendet gör att jag gång på gång lägger ifrån mig den andra boken som jag läser. Och Gustaf Skarsgårds röst fångar mig genast. Det är en röst som numer följer mig på gatorna genom Stockholm, hör den fälla kommentarer som David Skoglund skulle kunna fällt.

Jag är tveksam till om jag hade burit med mig Tabula Rasa Hotels på samma sätt om jag hade läst den. Ett problem med stor läsvana, som vi i dagensbokredaktionen ofta pratar om, är att vi tenderar att läsa för fort. I och med uppläsningen måste jag stanna kvar i scenerna och får hjälp att inte rusa förbi. Något jag inte hade klarat i pappersformat eftersom det är rejält driv i Jonas Joelsons roman.

Tabula Rasa Hotels utspelar sig innan och efter att någonting har hänt, vad får vi inte veta. David som innan var framgångsrik, snygg, i allas blickfång och medveten om det, är efter uttråkad, destruktiv och ensam. Men det är också mycket som är sig likt. David är cynisk, självisk och har ingen kontakt med sina egna känslor. David föraktar, men det är inte samma människor och samma fenomen som är objekt för föraktet. Tvåsamhet, samboskap och familjebildning är något av det värsta David kan tänka sig innan, efter inbillar han sig att det är lösningen på alla hans problem.

Världen som skildras i Tabula Rasa Hotels är inte okänd, unga framgångsrika män i trendiga branscher har skildrats i en evighet. Att även skildra fallet har också redan gjorts men inte lika frekvent. Jag tänker främst på Johan Klings Människor helt utan betydelse som tilldelades Borås Tidnings debutantpris för ett par år sen. Men där Kling sjönk för långt ner i självömkandet problematiserar Joelsson konsumtionshetsen och människans beroende av både produkter och känslor.

Det är en väl vävd roman som Jonas Joelson har skrivit, det är många spår, många berättelser, många kärlekar och många intriger. Många frågor som jag behöver och får svar på medan jag läser. Det är underhållning, igenkänning och ett rent, smidigt språk. Jag vet inte om jag hade upplevt det annorlunda om jag hade läst det istället för att lyssna på det. Under uppläsningen försvinner alla korrfel som alltid smyger sig in i texter, dock kommer det in nya. Som hur Gustaf Skarsgård uttalar Birger Jarlsgatan, eller att Matilda och Camilla blir två namn som liknar varandra för mycket. Ibland får jag en impuls att föra anteckningar medan jag lyssnar, stödord som för att ha något att sysselsätta mig med och för att det helt enkelt inte går att bläddra en sida bakåt för att kontrollera något. Men jag klara mig igenom hela Tabula Rasa Hotels utan stödord, delvis för att slutet är så självklart, så lätt, så mycket mindre än vad romanen utger sig för att vara. Därför börjar jag undra vad all dramatik, allt pussel, allt smusslande egentligen har varit till för?

I slutändan blir det ändå detaljerna som stannar kvar hos mig, de som är knivskarpa, klara och naiva, de som fanns innan.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-21 17:28

Kategori: Recension | Recension: #4577

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?