Recension

: Var är du? Människan och mobilen
Var är du? Människan och mobilen Katarina Bjärvall
2011
Ordfront
7/10

Can’t live with it, can’t live without it?

Utgiven 2011
ISBN 9789170374784
Sidor 304

Om författaren

Fotograf: Conny Ekström

Katarina Bjärvall är journalist och författare till bland annat fackböckerna En gravad hund. Språket i en mångkulturell vardag (2001), Vill ha mer. Om barn, tid och konsumtion (2005) och Var är du? Människan och mobilen (2011) och till romanen Under tiden (2008).

Sök efter boken

Jag är tillräckligt gammal för att tydligt och klart minnas en tid när ”ingen” hade internet eller mobiltelefon. Ändå fattar jag inte riktigt hur det gick till. Vad gjorde vi hela dagarna? Hur kommunicerade vi? Hur handlade vi? Hur visste vi vad vi ville handla?

Det är med andra ord inte särskilt svårt att förstå att de som är snäppet yngre än mig och över huvud taget inte besitter de där minnena har svårt att föreställa sig livet utan modern informationsteknologi. Som Susan Maushart beskriver sina barns tillvaro innan familjen ”kopplade ned” – de ”använder inte ny teknik. De lever i den, på samma sätt som fiskar lever i en damm. Behagligt, konstant och utan att ha en aning om hur de har kommit dit.”

Men vad betyder all den här tekniken som så snabbt har blivit en så stor del av våra liv? Hur påverkar den oss? Kan den vara skadlig för oss? Det frågar sig journalisten Katarina Bjärvall i sin nya bok Var är du? Människan och mobilen.

Var är du? är ett på många sätt ambitiöst försök att ta ett helhetsgrepp om vårt förhållande till just mobiltelefonen. Bjärvall diskuterar telefonens utveckling, dess olika funktioner i vår vardag, eventuella risker med strålningen och annat, vilken roll den spelar i andra delar av världen, hur den tillverkas och var den hamnar i sitt liv efter oss.

Inte minst det globala perspektivet känns angeläget. Det handlar just om tillverkning och återvinning, om material som utvinns under ofta primitiva och farliga förhållanden i trakterna kring Kongo, om brutala fabriker i Kina, om transnationella företag – däribland ”svenska” – som håller sig med underleverantörer till underleverantörer till underleverantörer och avsäger sig allt ansvar för dem som eventuellt kommer i kläm längre ned i kedjan – och så förstås vi som konsumenter som sedan slarvar bort telefoner till höger och vänster eller byter ut dem innan de ens är slutbetalda för att vi fått upp vittringen på någon snyggare med snäppet vassare funktioner.

De telefoner vi ratat kan sedan i bästa fall få nytt liv någonstans i tredje världen, där det saknas fasta telefon- och bredbandsnät och där de faktiskt underlättar vardagen enormt. Oddsen är dock stora att de istället hamnar bland vår enorma export av elektroniska sopor, där de värdefulla metallerna i dem smälts ned över öppen eld av en eller annan fattig barnarbetare helt utan skyddsutrustning.

Nej, jag vet, inget av det där är kanske direkt nyheter. Men vi tycks ju inte precis ha tagit in det heller.

Huruvida sms är bra eller dåligt för ungdomens språk kan kännas trivialt i sammanhanget och det är faktiskt i de sociala bitarna, de om mobiltelefonernas roll i vår egen vardag, som Var är du? kan kännas lite undanglidande. Bjärvall träffar en massa ”mobilmänniskor” och understryker med jämna mellanrum mobilens roll i den egna familjens liv, men hon går sällan riktigt på djupet i de här avsnitten. Vi möter till exempel en tonårstjej som måste ha musik på högsta volym i öronen dygnet runt och bara konstaterar att det ju knappast kan vara nyttigt, men än sen? Hur ska man tolka att vi har så svårt att stå ut med tystnad och väntan, med allt som ens inbjuder till eftertanke?

Bjärvall förhåller sig till sitt studieobjekt med försiktig och reflekterande skepsis. Här och var rinner obehaget över, och diskussionen förlorar något i skärpa. Det är nog mycket riktigt så att alltför mycket av forskningen kring mobilanvändande görs eller sponsras av branschen själv, och som man frågar får man ju som bekant svar.

Att utvecklingen gått så snabbt är förmodligen också ett gott skäl att vara vaksam. Skulle det vara så att den intensiva mobilanvändning som var helt otänkbar för något decennium sedan är hälsovådlig på något sätt, så lär det ju ta ett tag innan vi kan överblicka konsekvenserna.

Ella Andrén

Publicerad: 2011-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-22 00:58

Kategori: Recension | Recension: #4372

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?