Recension

: Krig eller fred
Krig eller fred Silke Scheuermann
2011
Novellix
8/10

Kärlek och lust i otakt

Utgiven 2011
ISBN 978-91-86847-12-8
Sidor 30
Översättare Lena Hammargren

Om författaren

silke-scheuermann. foto: Cato Lein Foto: Cato Lein.

Silke Scheuermann föddes 1973 i Karlsruhe och bor numera i Frankfurt am Main. Hon debuterade 2001 med diktsamlingen Der Tag an dem die Möwen zweistimmig sangen (Dagen då måsarna sjöng tvåstämmigt). Efter ännu en diktsamling gjorde hon sin prosadebut med novellsamlingen Reiche Mädchen (Rika flickor, på svenska hösten 2011). Romanen Timmen mellan hund och varg utkom i Tyskland 2007, på svenska 2008.

Sök efter boken

Krig eller fred är en novell om otrohet och otakt. Den kvinnliga berättaren, en ung feministisk forskare ska snart flytta ihop med sin pojkvän men med jämna mellanrum bjuder hon in sin kollega för en stund mellan lakanen. Det här är inget hon känner skuld för eller skam över. När hon inte har sin kollega under eller över sig har hon honom i fantasin, och fyller sin fantasis fotoalbum med vackra, och mindre vackra bilder. Med ett förhållande får man kalkylera med alla möjliga utgångar eller fortsättningar, så även med två förhållanden. Det här är definitivt ingen berättelse om den perfekta affären, snarare ger den något att tänka på i tiden av otrohetsförmedlare och dejtingsidor för de med ett förhållande som söker ett till.

Silke Scheuermann utsätter ofta sina karaktärer för prekära situationer som trots allt känns farligt nära verkligheten. Hennes berättelser kryper lätt tätt in på. Hon har en förmåga att skildra människan, ofta i hennes sjukaste tillstånd.
Hon debuterade som poet och skrev två diktsamlingar innan den första romanen kom. Det märks på språket. Det poetiska, flödande språket med extremt långa meningar hänger kvar och det har översättaren Lena Hammargren lyckats bra med att överföra till svenska.

I den dammiga ljusstrimman som faller in genom ett av de dåligt putsade fönstren surrar ett bi omkring, och för ett ögonblick avundas jag biets rörlighet, så orättvist att inte jag också kan flyga bort till honom, utan istället måste sitta kvar här bak.

Vid ett tillfälle känns språket märkligt och malplacerat. Vissa av ordvalen och liknelserna i novellens enda samlagsskildring känns lite fel.

… nu dinglar kuken fram och tillbaka som en pendel som vill kontrollera jordens fruktbarhet, och till slut, jag suckar, hittar den rätt.

Det är däremot bara en liten detalj i en annars väldigt bra novell och en detalj som ändå tyder på humor hos denna starka författare.

Omslagstecknaren Danijela Dobric har lyckats särdeles bra med den här novellen. På omslaget kan Hjärter Kung, Spader Dam och Jokern ses porträtterade. En av dem har inget annat än kärlek i blicken, en av dem är full av hemligheter, förtrollad av förälskelsens magi och utan skrupler. En tredje ändrar spelets regler, eller är den som bevarar dem när han säger att han bara är ute efter sex. Ett spel med idel förlorare. Tvärtemot talesättet har de otur i både kärlek och spel. Silke Scheuermanns texter kommer så pass nära mig att jag drabbas av en del olustkänslor när jag plötsligt inser att likaväl som kärleken kan vara stark, fin och underbar kan den också vara förljugen och darrande.

Krig eller fred ingår i novellsamlingen Rika flickor av Silke Scheuermann vilken ges ut av Weyler förlag nu i september.

Den här novellen är en del av Novellix tyska fyra, en specialutgiven samling enskilda tyska noveller, utgivna i september 2011.

Textutdrag (Visa/göm)

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-16 10:01

Kategori: Recension | Recension: #4312

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?