Recension

: Färgerna skäller under marken
Färgerna skäller under marken Skurups folkhögskolas skrivarlinje (red.)
2010
Ellerströms
7/10

Ungt, spretigt men lovande

Antologier är ofta ett obligatoriskt avslut på en skrivarlinje. Den slutgiltiga tentamen, en chans för alla att visa upp det de producerat under året som de varit mest nöjda med. Spännande? – visst. Men också lätt utmattande.

I första genomläsningen av Skurups skrivarantologi från 2010 års elever går texterna in i varandra. Inte för att de är lika, men för att alla vill så mycket. Det känns skrikigt, överambitiöst, förvirrande och lite tråkigt. Men jag viker för varje gång jag hajar till, och försöker sålla intrycken från skribent till skribent; allt för att ge alla uppmärksamhetskranka röster en ärlig chans att komma till tals.

Och mycket riktigt: Jag ser att de sidor jag vikt för är många. Och att tonen faktiskt skiljer markant. Jag tycker om Olle Dyranders ”Ortbeskrivningar”, där långa monologliknande stycken ger bilden av välbekanta samhällen i vårt fördomspyrda lagom-land. Teresa Elvén gör mig glatt chockerad med sina erotiska noveller i vardagsmiljö, som tar sig de mest sjuka vändningar (bland annat spelar en hund en viktig roll), men ändå lyckas de lura mig till upphetsning. David Lyreskog bryter av med sitt existentiella manus, medan Maria Rasmussen går i närkontakt med Iran på ett sätt som känns nära och angeläget, öppnar upp till eftertanke och intresse.

Jag vill citera två berättelser som visar på den bredd som denna avgångsklass, mestadels bestående av 80-talister, har. Därigenom vill jag också bidra till att sticka åtminstone några hål i den ständigt återkommande fördomsbubblan att skrivarlinjer bara skapar en typ av stil och därigenom är skadliga för blivande författare. Först Sanna Hartnors humoristiska studier av djur:

Golden Retrievern har klor som är helt ofarliga
och ett vackert självfall;
finns i offwhite, gräddvit, sandbeige och elfenben.
Golden Retrievern har bettskena och linser,
gråter människotårar, ser med människoögon.
Golden Retrievern är det djur som är bäst lämpat för fredagsmys.
Golden Retrievern störs inte av regn
men vet inte heller vad vatten är.
Golden Retrievern tror att vatten utvinns ur en skål,
att det är sådant som görs i ordning åt en, anordnas, lagas till,
gör en kall i magen.
Golden Retrievern tar sig fram med hjälp av en lina
som sitter fast i dess huvudorgan, promeneraren.
Golden Retrievern är ett nattaktivt djur,
när alla sover snurrar den runt på jordgloben,
blundar, och sätter ner tassen.

Och Kristian Willebrand Bünger, som har gammelsvensk ton och hittar rytm i sin berättelse med handling tagen ur den grekiska mytologin:

Med svärdet hugger jag i halsen hans, ser huden spricka, blodet rinna strax. Ett gurglande från magen ljuder och ögonen blir blanka, tomma. Med skrammel faller han till marken, bröstplåt, svärd och sköld. Allt en hög av mörk metall som oförstående pulserar. Ännu andas lungorna, munnen rosslar blod och slem. Själen död och borta, när kroppen slutligen ger upp. När tystnaden och kylan bryter in och blodet mörknar snabbt.
Mot den fallnes kläde torkar jag min klinga, en sista blick på liket sorgset stelnat. Därefter snabba kliv från fötter våta, blod som värmer mina ben. (…) Skuggor skissade i mörkret tumlar vildsint krig, inte människor, knappt ens djur. Enbart onda andar utan annat mål för stunden, än att dränka svärdet sitt i annans blod.

Efter läsningen är det snarare det otillfredsställande i att ständigt röra sig bland korta urklipp, inte få se vad författaren går för i något större perspektiv, som är kvar hos mig. Detta är vad antologier ständigt brottas med; de ger mersmak men består bara av förrätter. Jag hoppas på att Skurups nyligen utgångna fortsätter att skriva, så jag får mer att sluka.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2010-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 14:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3910

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?