Recension

: Skriv om och om igen
Skriv om och om igen Katarina Kuick och Ylva Karlsson
2009
X Publishing AB
9/10

En bok att älska

Utgiven 2009
ISBN 9789185763061
Sidor 144
Illustratör Sara Lundberg

Om författaren

ylva_karlsson_och_katarina_kuick_high1
foto: Jessica Mann.

Katarina Kuick (t.h) jobbar som översättare och ungdomsförfattare, och Ylva Karlsson (t.v) jobbar som ungdomsförfattare. Tillsammans leder författarna även skrivarkurser för unga. Deras första projekt tillsammans är boken Skriv och skriv om igen, som fick Augustpriset i kategori ungdomsböcker 2009.

Sök efter boken

Slå upp boken. T ex på s. 76-77. Läs. Välj. Skriv.

Så står det på baksidan av boken Skriv om och om igen. Jag följer rådet. Resultat blir hämningslös inspiration. Här ska skrivas!

Vill du också skriva? Men vet inte hur du ska börja? I så fall är det här boken för dig. Katarina Kuick och Ylva Karlsson har skrivit en bok för alla dem som känner hur orden skaver inne i hjärnan, som har fingrar som kliar av skrivarlust, som har kreativitet i överflöd, men som inte vet var de ska göra av den. Men det är också en bok för dem som har förmågan att skriva och hitta orden, men inte har några idéer, och en bok för dem som vet att längst där inne bor en liten författare, som inte fått chans att komma ut, och en bok för dem som absolut inte tror att de kan skriva, och som behöver lite övertalning för att våga börja.

Boken belönades med Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok 2009, och det är den värd. En blandning av handfasta övningar, tips, författarintervjuer och underbara illustrationer av Sara Lundberg. Efter att ha läst en sida kan jag inte låta bli att börja skriva själv.

Författarna ger råd om hur en berättelse blir spännande eller romantisk, hur man beskriver miljöer och personer, hur man skriver en dikt som berör. Men det handlar inte regler och pekpinnar, utan betoningen ligger på fantasi och kreativitet. Man kan skriva som man vill. Fast ibland vet man inte vad man vill. Det är då man behöver Skriv om och om igen.

Det här är en bok för lärare att använda i skolan. Det är en bok för kompisar att använda när de ska starta en egen skrivarcirkel. Det är en bok för en ensam liten tjej eller kille att ta till en tråkig regnig dag när inget annat finns att göra än att sitta stilla. Det är en bok att läsa i när man har drömmar om att skriva men inte vet var man ska börja. Det är en bok för alla. Inte bara för barn.

Katarina Kuick och Ylva Karlsson tar effektivt död på myten om att det är svårt att skriva, det är befriande och lättillgängligt. De har skrivit en bok som säger, eller snarare skriker, till läsaren att vem som helst kan bli författare! Bara man försöker, bara man skriver.

Skriv om och om igen är en bok att bli kär i. En bok att ha med sig överallt, för uppmuntran och inspiration.

Nej, nu ska jag ta och skriva mig en bok.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2010-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-16 18:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3630

2 kommentarer

åh, jag älskar den här boken! perfekt att ha i bokhyllan och återvända till om och om igen! när vi om några år har överflöd av unga nya författare har vi nog den här boken att hylla!

Emelie Novotny Redaktionen 2010-02-22 14:03
 

Ja, precis så tycker jag med!

Anna Nygren Oregistrerad 2010-02-22 20:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?