Recension

: När jag hör din röst
När jag hör din röst Stephenie Meyer
2007
B. Wahlströms bokförlag
5/10

Något tjatigt, men underbart romantiskt

Utgiven 2007
ISBN 9789132154935
Sidor 451
Orginaltitel New Moon
Översättare Carina Jansson
Först utgiven 2006
Språk Engelska

Om författaren

Stephenie Meyer är en amerikansk författare, född i Connecticut och uppvuxen i Arizona. Hennes romansvit Twilight har blivit en av de senaste årens mest sålda böcker, och de har även filmatiserats. 2008 gav Meyer ut sin första roman för vuxna, spänningsromanen The Host.

Sök efter boken

Bella lever ett underbart liv tillsammans med sin vampyrpojkvän Edward. Det enda som oroar henne är att hon kommer bli gammal medan Edward kommer förbli sjutton år i all evighet. Hon försöker övertala honom att förvandla henne till en vampyr, men han vägrar göra henne till ett monster.

Men vad spelar dessa problem för roll när Edward sluter in henne i sin iskalla, hårda vampyrfamn och hon sjunker in i hans underbara ögon bortom all räddning? Så händer något som gör att Edward inte längre kan stanna hos Bella. Edwards bror, också han vampyr, är nära att sluka stackars Bella, mot sin vilja.

Edward inser att hans älskling inte är trygg hos vampyrerna och han ser till att de skiljs åt. Det blir döden för Bella. Länge, länge lever hon ett liv i dvala. Utan Edward, som tror att hon skulle må bättre av att glömma honom och därför utplånar varje spår av sig själv, är Bella en halv människa, olycklig, deprimerad, apatisk.

Tills hon träffar vännen Jacob. Han får henne att skratta en smula igen. Oturligt nog visar han sig vara en varulv. Och som om det inte var nog farligt är en ilsken vampyr från förra boken, Om jag kunde drömma, ute efter Bella.

I När jag hör din röst fortsätter historien om Bella, Edward och deras gränsöverskridande kärlek. Denna bok är av samma sträckläsningssort som den första. Den är inte uppseendeväckande välskriven, snarare tvärtom, och den har inget underbart språk att avundas författaren. Den ger mig egentligen inget annat än en god stunds total bortkoppling av omvärlden, men det är precis det som behövs ibland.

Stephenie Meyer kan det här med att skriva för ungdomar, för Bellas röst är verkligen en tonårings, även om hon är en märkligt osjälvisk, mogen och ansvarsfull tonåring. Hennes känslor är lika heta som någon annans, hennes tankar lika upptagna av problem, hennes överambitiösa analys av sina känslor lika djupsinnig som läsarens.

Vad som verkligen fångar mig är inte alltid spänningen eller de mest romantiska kärleksscenerna, utan snarare beskrivningen av vardagen. Hur high school-miljön blandas med magi, hur vampyrvanorna blir en del av vardagen. Den här kombinationen av vanligt tonårsliv och övernaturliga krafter som får mig att vilja ha lite fler förtrollade inslag i mitt eget liv.

Anna Nygren

Publicerad: 2010-01-03 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-01 16:06

Kategori: Recension | Recension: #3574

3 kommentarer

den är jätte bra det tycker jag som läser har set den filmen

Nils Zackariasson Oregistrerad 2010-09-16 13:06
 

Jag funderar ofta varför det nästan uteslutande skrivs om Stephanie Meyer? En serie som riktar sig mot unga tjejer? Det är klart att de gillar Meyers värld. Vem vill inte ha två superstarka beskyddare i denna oroliga värld. Om man är vuxen och gillar vampyrer finns det många mycket bättre författare, t ex J R Ward eller Shannon K Butcher. Är det för att dessa författare inte finns översatta som det inte skrivs om dem eller är det att genren ignoreras, inte ses fin nog att skrivas om?

Maria Oregistrerad 2010-10-23 12:38
 

Just Stephanie Meyer har ju blivit ett sånt fenomen att det är svårt att välja angreppssätt: å ena sidan kan man tycka att böckerna redan fått tillräckligt med uppmärksamhet, å andra sidan är det roligt att kommentera något som så många uppenbarligen är intresserade av.

I övrigt när det gäller vad som skrivs så har det nog som du säger mycket att göra med vad som översätts. I alla fall på dagensbok.com skriver vi ju framför allt om böcker på svenska, men långt ifrån uteslutande. Om vampyrer har vi skrivit mycket, och inte alls bara angående svenska böcker: kolla gärna in vår
vampyrspecial
som samlar en stor mängd recensioner vi skrivit genom åren.

Alice Thorburn Redaktionen 2010-10-24 22:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?