Recension

: Den arge
Den arge Gro Dahle
2009
Daidalos
9/10

Med en pappa som slår

Utgiven 2009
ISBN 9789171732880
Sidor 40
Orginaltitel Sinna Mann
Översättare Lotta Eklund
Först utgiven 2003
Illustratör Svein Nyhus

Om författaren

Fotograf: Simon Dahle Nyhus

Är född 1962 och en av Norges mest kända barnboksförfattare. Hon har gett ut en mängd barnböcker varav flera är illustrerade av henne make Svein Nyhus, och har också skrivit poesi. På svenska finns ”Snäll” och Djävulstanden”.

Sök efter boken

En svårare uppgift i bokväg än att skapa en bilderbok om en pappa som slår kan jag nästan inte tänka mig. Men Gro Dahle och Svein Nyhus har lyckats i sin bok om Boj och hans pappa, i vars kropp det bor en annan: Den Arge. De två norska bilderboksmakarna har en alldeles egen stil i både text och bild, och deras särdrag finns här, om än något nertonade. Dahle skriver poetiskt och upprepande som hon brukar men här finns ingen ironi som i till exempel boken Snäll som kom häromåret. Nyhus färgskala är dov och speglar försiktigheten som finns i familjen, men exploderar i rött kring pappan när Den Arge tar över hans kropp.

På första uppslaget när pappan kommer hem och fortfarande är lugn vilar redan ett tecken på vad som komma skall i bilden: en hammare ligger på byrån bredvid guldfisken i sin ömtåliga skål av glas. Annars är det inte föremål så mycket som känslotillstånd som återges i bilderna: när pappan blir argare ändras hans kropp och hans ansikte: han blir allt rödare och halsen skjuter fram som ur en tjurnacke som inte fanns där nyss. Boj och mamma finns också på boksidorna, men de trängs alltmer mot kanterna och bakgrunden, under eviga försök att avvärja katastrofen. Mamma säger: stör inte pappa nu, Boj. Gå in på ditt rum nu, Boj. Boj tänker: ”Varför är pappa sådan? Är det något jag gjort?” och ”Å snälla pappa, släpp inte ut Den Arge. Låt inte Den Arge komma.” Men Den Arge kommer ändå, Boj vet det och mamma vet det. Inget kan stoppa Den Arge.

Efteråt är pappa ledsen och mamma måste trösta. Boj får inte berätta för någon, fast han inte tror på pappa som lovar att det aldrig ska hända igen. Men Boj måste berätta. Det blir till slut i ett brev till Kungen, som kommer och hälsar på och berättar för Boj att det som händer inte är hans fel. Det tillåts bli ett lyckligt slut där pappa får hjälp och Boj får vara duktig, men det blir inget ”och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar” utan man förstår att det återstår mycket arbete för pappan innan han kan komma överens med Den Arge som lever inne i honom.

Den Arge är en känslostormande bok: från inledningens trevande försiktiga glädje till den uppbrusande rädslan när pappan är arg, och sedan vidare till frustrationen över att inte få berätta och inte kunna förändra. Ända till slutet som åter är glädje, med en pappa som Boj kan tycka om utan att alltid vara på sin vakt. Boken kan nog vara svår för barn att ta till sig, och man ska inte vara för liten när man läser den. Men den är också viktig, och konstnärligt bland det bästa som finns i bilderboksväg.

Alice Thorburn

Publicerad: 2009-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-06 14:09

Kategori: Recension | Recension: #3550

2 kommentarer

[...] fick även se exempel från boken Den arge skriven av Gro Dahle. Detta är en mycket speciell bok vars berättelse handlar om en pappa som slår sitt barn. [...]

Barnböcker Oregistrerad 2010-02-01 23:45
 

[...] ”En svårare uppgift i bokväg än att skapa en bilderbok om en pappa som slår kan jag nästan inte tänka mig. Men Gro Dahle och Svein Nyhus har lyckats i sin bok om Boj och hans pappa, i vars kropp det bor en annan: Den Arge. De två norska bilderboksmakarna har en alldeles egen stil i både text och bild…” Läs mer [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?