Recension

: Innan jag dör
Innan jag dör Jenny Downham
2008
Brombergs
6/10

Tessas sista sjuka dagar

Utgiven 2008
ISBN 9173370448
Sidor 305
Orginaltitel Before I Die
Översättare Helena Ridelberg
Först utgiven 2007

Om författaren

Fotograf: Marion Scott

Jenny Downham är utbildad skådespelare och bor i London. Som författare debuterade hon 2008 med romanen Innan jag dör.

Sök efter boken

Den här boken kommer med en väldigt odiskret klisterlapp på sig. Det står att Malou rekommenderar den. Det står också att den handlar om en sextonårig tjej som snart ska dö i leukemi. Tessa, som hon heter, gör en lista över saker som hon vill hinna med innan hon försvinner. Nummer ett: att bli av med oskulden.

Det står också att boken inte är sentimental. Den handlar istället om att bejaka livet. Jag mår ganska illa. Jag fortsätter med det ett tag. Första kapitlet är som att läsa en orealistisk tonårsdagbok. Det är inte rätt språk för en tonåring, inte rätt ton. Istället är det för detaljerat och behärskat, för vaket registrerande på något vis. Å andra sidan är det pinsamt klichéartat.

Jag önskar att jag hade en pojkvän. Jag önskar att han hängde på garderoben i en galge. När jag än ville skulle jag kunna ta fram honom och så skulle han se på mig sådär som killar gör i filmer, som om jag var vacker.

Men Tessa är inte vacker. Hon är som hon uttrycker det "till hälften robot, med plast och metall inlagt under huden". På armarna har hon nålstick och blåmärken. Hennes hud är bitvis torr och skrynklig efter alla cellgiftsbehandlingar och en port a cath – en slags metalldosa är inopererad under huden. Från den tappar sjuksköterskor och läkare blodprov på Tessa.

Hur som helst, jag tycker inte om romanens listformat. Det är en smörjmedelsteknik för att driva intrigen framåt, att låta Tessa beta av sin lista med hjälp av sin kompis Zoey. Sex, droger, bryta mot lagen, bli berömd, köra bil – ska hon hinna med allt som står på listan innan hon dör?

Men snart får jag ändå trots att dialogen ibland haltar, känslor för Tessa och hennes familj. Jag tycker om dem. Det går inte att låta bli. Deras humor och värme och vardagsirritation, scener som när Tessas pappa kryper ned i Tessas säng för att tvinga henne att gå upp och får "är du helt dum i huvet", till svar. Hur han gråter och lagar korv på lördagskvällarna. Det fräser så i stekpannan. Och lillebrors gympaskor som pyser då han springer trappan upp till Tessas rum, hur han kan säga då han är arg; att Tessa borde dö på ett läskigt ställe – hos tandläkaren eller i fiskaffären. Och hur mamma vänder bort blicken då det är dags för blodtransfusion, att hon är feg. Inte alls någon lejonmamma.

Detaljerna övergår till att bli bokens styrka och de humoristiska glimtarna mellan familjemedlemmarna är rörande och starka. Det gör ont att följa med Tessa till sjukhuset. Där försöker läkarna peta ut hennes ryggrad ur en brödrost med en slö kniv, så känns det, tycker hon. Och det gör ont att se lillebror Cal så glad som när han får vara med storasyster en hel dag på stan, skrika kiss och bajs så högt han vill med henne på bussen.

Och Tessas lista blir längre och längre och stör inte på samma sätt intrigen. Hon vill uppleva mer och mer. Och tiden blir trängre och trängre. Det blir en livsglad bok, inte alls sådär deprimerande och grubblande som nära-döden-böcker kan vara. Den är frisk och bitterljuv. Härligt självisk och elak kan Tessa vara. Hur hon tonårs-njuter av att driva sin pappa till vansinne och är naiv och dum och klok på samma gång. Här kastas teveapparater ut genom fönstret och sjuksköterskorna är tjocka och äter fruktkaka. Här klättras det i träd efter att ha ätit hallucinogena svampar och skrivs makabra avskedsbrev. Det är humorn och de fina personporträtten som gör "Innan jag dör" läsvärd. Moralkakorna, liksom den fåniga listan får man tänka bort, då blir det en riktigt bra bok. Och för tonårstjejer tror jag den, liksom Johanna Thydells " I taket lyser stjärnorna", kan vara en hit!

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2009-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3201

7 kommentarer

[...] Här en recension på dagensbok, som inte helt delar min känsla för boken till en början men jag inser att recensionen är oerhört välskriven o sann – ser sånt som inte jag förmår se då jag blir överväldigad av innehållet. [...]

Innan jag dör « En dag i taget Oregistrerad 2010-10-03 07:42
 

HAr det hänt på vekighet eller?? för jag måste välja en bok som har hänt på riktig.

RD Oregistrerad 2010-11-12 09:01
 

Jag älskar den här boken jag! Jag delar inte dina argument angående hennes lista. det är vad som får henne att fortsätta kämpa. tills Adam dyker upp. det är en helt underbar nära-döden bok!

Linnea Oregistrerad 2011-08-02 08:50
 

Linnea, vad roligt att du gillar boken! själv är jag oerhört förtjust i listor, och skulle säkert också gilla den här boken. har tyvärr inte hunnit läsa den själv.

Emelie Novotny Redaktionen 2011-08-02 12:08
 

[…] dagensbok […]

 

[…] dagensbok […]

 

[…] som bloggat om boken: Bokhora, Boktoka, paperbacklover, En bok om dagen, Sofies bokblogg, Boktycke, Dagens bok, […]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?