Recension

: Blackwater
Blackwater Jeremy Scahill
2008
Norstedts
6/10

Legosoldater i fokus

Utgiven 2008
ISBN 9789113018683
Sidor 491

Om författaren

Jeremy Scahill är en amerikansk grävande journalist, som bland annat arbetar för radio- och TV-kanalen Democracy Now!

Sök efter boken

I och med USA:s ockupation av Irak har legosoldater fått en ny stor marknad att agera på. Den här boken handlar om ett av de mest framgångsrika företagen i branschen – Blackwater. Företaget har vuxit kraftigt under senare år, och omsätter i dagens läge åtskilliga miljarder tack vare kontrakt med den amerikanska militären. Jeremy Scahill beskriver här företagets utveckling och verksamhet, och hur det har kunnat växa så fort på så kort tid.

Priset har varit högt för de amerikanska skattebetalarna – företagets legosoldater får mångdubbelt mer betalt än vad vanliga soldater får. Företaget har också erhållit åtalsimmunitet för allt vad deras anställda gör mot såväl fiendesoldater som civila i exempelvis Irak. Det har blivit oerhört kontroversiellt efter att företagets anställda varit involverade i ett antal uppmärksammade "incidenter" – bland annat en massaker på obeväpnade demonstranter i Bagdad, där sjutton människor dödades av Blackwaters soldater. Företaget har också uppmärksammats då det stämdes av några efterlevande till före detta anställda som dött i tjänsten. De anhöriga anklagar företaget för att ha frångått sina egna säkerhetsrutiner, och inte investerat tillräckligt i skyddsutrustning, i syfte att spara in på utgifterna.

Den amerikanska regimen har trots alla kontroverser fortsatt att anlita Blackwater, och det kan framstå som lite oförklarligt varför företaget behandlas som det gör av de amerikanska myndigheterna. Men de lönsamma kontrakten, jämte företagets juridiska immunitet, verkar enligt författaren bero på de mycket goda kontakter inom den amerikanska regeringen och dess förvaltningsorgan som Blackwater har haft. Scahill ägnar mycket utrymme åt att kartlägga dessa kontakter i detalj. Nätverket bygger såväl på kontakter byggda på personlig vänskap, ideologisk (nyliberal) och religiös (fundamentalistiskt kristen) grund, som på gemensamma ekonomiska intressen för många aktörer.

Scahill har gjort ett oerhört förtjänstfullt och seriöst arbete med att gräva fram mycket information om ett företag som annars försöker hemlighålla mycket av sin verksamhet. Boken är också noggrant försedd med fotnoter för vad Scahill bygger sina påståenden på, för den som eventuellt vill veta mer om (eller tvivlar på) något han skriver.

Företagets utveckling är intimt sammankopplad med USA:s ockupation av Irak, så det är inte förvånande att Scahill ägnar ganska mycket utrymme åt att beskriva händelseutvecklingen i det landet. Men det blir för mycket, kan jag tycka. Ibland känns det som om författaren förlorar fokus när kontexten blir allt för långrandig, och som att författaren låter sin kritik av den amerikanska regimens ockupation i sig färga av sig på skildringen av företagets agerande. På samma sätt kan jag också tycka att boken ibland förlorar fokus när den beskriver några av Blackwaters centralgestalter, och deras bakgrund (vilket i somliga fall kan bära iväg ända till en beskrivning av föräldrars och syskons historiska insatser inom den amerikanska politiken, även om dessa personer inte har haft ett dugg att göra med Blackwater).

Boken börjar med en lång inledning om företagets snabba utveckling under senare år. Paradoxalt känns det efter att ha läst inledningen som om det viktigaste redan är sagt – resten av boken blir i hög grad en upprepning av inledningens huvudsakliga poänger. Det som återstår är en väldigt detaljerad skildring av de huvuddrag som redan skisserats.

Boken avslutas också med ett kapitel som reflekterar över legosoldater i allmänhet, och vilken betydelse det har för samhället i stort att företag som Blackwater växer sig allt större. Det blir en bra avslutning på en viktig – om än inte helt perfekt upplagd – bok.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2009-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-01 00:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3179

2 kommentarer

Mycket bra recension om ett viktigt ämne!!

The Journal Oregistrerad 2009-01-12 17:30
 

Ja, fackböcker brukar börja med en inledning. Det som du sedan betraktar som en ”upprepning” är vad varje seriös journalist gör för att visa att hennes/hans slutsatser inte är tagna ur luften. Så det du kritiserar boken för, är i akademiska sammanhang en dygd.

João Bustos Oregistrerad 2011-02-03 23:11
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?