Recension

: Segu – en afrikansk släktkrönika
Segu – en afrikansk släktkrönika Maryse Condé
2008
Leopard
7/10

Mäktigt om omvälvande tid

Utgiven 2008
ISBN 9789173432207
Sidor 516

Om författaren

Maryse Condé, född 1937 på Guadeloupe, anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner, är flerfaldigt prisbelönad och har undervisat vid bland annat Harvard och Colombia University i New York.

Sök efter boken

Slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var omvälvande tider i stora delar av Afrika, inte minst i kungariket Segu i Västafrika. Den transatlantiska slavhandeln når sin kulmen, men kampen mot slaveriet har också börjat leda till att slavhandeln har börjat förbjudas på sina håll.

In på den afrikanska arenan träder istället snart en direkt kolonialism, där de europeiska stormakterna tar över kontrollen över tidigare självständiga afrikanska riken. Samtidigt finns välmenande humanister som besöker Afrika i hopp om att där kunna etablera mönstersamhällen bland hedningarna. På ett annat plan sprider sig nämligen också nya religioner: kristna missionärer försöker finna anhängare bland de afrikanska befolkningarna, samtidigt som islam sprider sig även till Västafrika.

Det är i denna bubblande och högst föränderliga kontext som Maryse Condé placerar sin släktkrönika över Dusika Traoré och hans ättlingar. Dusika och hans släkt hamnar i Condés krönika mitt i alla den tidens pågående händelser – ja, personifierar dem närmast genom de vägval som sönerna gör, eller de öden som drabbar dem. Man kan väl se det som att författaren väljer att skildra kungariket Segu, och i än vidare mening hela Västafrika, genom familjen Traoré, snarare än att människorna i familjen Traorés öde skildras i sin afrikanska kontext.

Samtidigt gör det att jag som läsare har lite svårt att komma människorna inpå livet. Det tar över huvud taget ett bra tag innan jag känner att jag kommer in i boken, och alls upplever mig lära känna familjemedlemmarna. Det tar alltså sin tid att verkligen tränga in i den här boken. Men har man väl arbetat sig igenom den första uppförsbacken öppnar sig dock boken till en mycket ambitiös och mäktig krönika över en omvälvande tid.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-26 20:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3163

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?