Recension

: Lost in Austen
Lost in Austen Emma Campbell Webster
2007
Penguin books
7/10

Skönlitteratur med vägval

Utgiven 2007
ISBN 9781594482588
Sidor 348
Språk engelska

Om författaren

Emma Campbell Webster bor i London och är framför allt verksam som skådespelerska. 2003 tog hon examen från Oxford University, där hon specialiserat sig på Jane Austen. Hennes första bok, det interaktiva Austen-äventyret ”Lost in Austen” (i Storbritannien ”Being Elizabeth Bennet”), kom 2007.

Emma Campbell Webster – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Ditt namn är Elizabeth Bennet. Ditt uppdrag: att gifta dig rikt OCH av kärlek. De val du gör slungar dig vidare i äventyret, där du har chansen att flirta in dig hos varenda möjlig och omöjlig potentiell Austen-make – från mr Darcy, mr Tillney, mr Knightley och kapten Wentworth till mr Collins, mr Crawford, Willoughby eller till och med Austens IRL-flirt Tom Lefroy – men gör de dig lycklig?

Lost in Austen. Create your own Jane Austen adventure är ett skicklig hopfogat lapptäcke med inslag ur hela Jane Austens produktion. Du kan resa till Pemberley, London, Lyme eller Bath, men också råka ut för melodramatiska vagnsolyckor ur ungdomsverken eller missbildas för livet efter ett möte med de läskiga zigenarna från Emma. Ibland avgörs dina val av hur många poäng du samlat ihop i kategorier som Tur, Intelligens och Självförtroende, ibland av dina kunskaper om dans eller broderi. Vilken bokstavlig stig du väljer kan bli avgörande också för din bildliga resa.

Interaktiv skönlitteratur är en genre på undantag. Möjligen för att de är svårkonstruerade, eller för att böckerna blir leksaker snarare än, ja, skönlitteratur. Kanske gör de sig egentligen bättre som exempelvis dataspel än faktiska böcker. Emma Campbell Websters sanslösa Lost in Austen är i alla fall en förtjusande leksak värd att bekanta sig närmare med – åtminstone för den riktiga Austen-junkien. Någon rättvisande bild av Austens romaner kan det ju knappast bli fråga om, så som introduktion till författarskapet vore den förmodligen måttligt lyckad.

Med detta sagt lyckas Campbell Webster fånga en hel del av Austens tonlägen och problematik i sin svindlande Austen-soppa. Funderar man djupare på det är alltsammans egentligen ganska deprimerande. Vägen till lycka är vindlande smal och full av farliga sidospår. Ett rätt svar kan lika så gärna rendera dig en knäpp på näsan som poäng och beröm. Ena stunden står man upp för det man tror på med bara brända broar som resultat, i den andra råkar man illa ut för att man är för mjäkig.

Som i så många andra sammanhang bör man alltså akta sig för att bli alltför filosofisk. Ta det med en klackspark, skit i poängräkning och listor om du inte känner för det, gör en Elizabeth Taylor och försök igen. Emma Campbell Webster blandar och ger med imponerande pålästhet, humor, sarkastiska kommentarer och välgörande respektlöshet. Ge igen med samma mynt, fuska dig till andra chanser och du har en hel bunt skojiga Austen-äventyr framför dig.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2008-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 23:29

Kategori: Recension | Recension: #3016

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?