Gästrecension

: Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern
Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern Britt Karlsson
2007
Carlsson Förlag
9/10

Frankrikes Kalifornien?

Utgiven 2007
ISBN 9789173311052
Medförfattare Bengt Rydén och Anders Levander

Om författaren

Britt Karlsson är vinskribent, vinkonsult, föredragshållare samt domare i ett flertal vintävlingar världen över. Hon driver även vinportalen BKWine med tillhörande nyhetsbrev.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Languedoc, bland de sydligare vinregionerna i Frankrike har nu fått ett sant erkännande inför för oss svenskar i form av en bok, med namnet Languedoc. En kvartett svenska författare till boken Languedoc, tillika entreprenörer på vinområdet, med Britt Karlsson i spetsen, ger läsaren en helhetsbild av en region i sydöstra Frankrike som de även vill benämna ”det franska vinets vagga”, med sin historia på 2600 år, med Asterix och romarna inkluderade.

Bulkviners klara association må vara befogad när Languedoc nämns på vinkartan, ty den stämpeln verkar sitta i. Men knappast länge till enligt bokens författare, för i Languedoc regerar mycket kreativt nytänkande bland vinodlarna. Då i god samklang med dagens vintrend där konsumentens tillgänglighet till goda viner prisas minst lika högt som lagringen av desamma. Samtidigt bör sannolikt landets emellanåt strama vinlagsstiftande traditionalister fundera på hur länge till det är värt att simma uppströms. För hur länge till skall just den franska vinlagen, en av Europas striktaste, ”bromsa” vinodlarens kreativitet?

De friare vinlagarna i övriga kontinenter ger vinodlaren ”ett högre tak” för både innovation och invasion. Och det är ingen slump att vi ser många ursprungligt franska vinproducenter jobba för sitt levebröd och mission utanför Europa. Den franska vinlagens effekter på gott och ont är dock en debatt i sig, som författarna redan i bokens inledning knyter an med att kalla Languedoc för ”Frankrikes Kalifornien”. Omgivet av både hav och berg, ett hett klimat, skiftande jordmån och ett flertal av vinbranschens kreativa nybyggare på plats, regionens utveckling, så är den geografiska metaforen befogad!

I likhet med Kaliforniens viner har Languedocs viner tydlig fruktsötma och värme, trots att tillåtna druvsorter av tradition är högst regionala, med ett släktskap som i viss mån kan härledas till Spanien. Boken ger systematiskt en klar bild av regionens druvsorter, appellationer och klassificeringssystem. Languedocs gastronomi ställer likt grannländerna Italien och Spanien råvaran i fokus, och påminner mycket om den i Provence, därom skriver författarna avslutningsvis.

Bokens styrka är de många personliga presentationer av Languedocs vinodlare i både ord och bild, där också den enskilde vinodlaren får komma till tals. Sådant perspektiv vittnar om författarnas fackkunskaper!

Languedoc rekommenderas, boken fungerar som en förträfflig guide både före, under och efter din upptäcktsresa i en vinregion satt i turbulent utveckling tillika omsluten av garriguens aromer.

Johan Enemar

Publicerad: 2007-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-23 19:38

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2758

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?