Gästrecension

: Vintillverkningens ABC
Vintillverkningens ABC Lars Torstenson
2004
Albert Bonniers förlag
8/10

Journalisten som blev vinbonde

Utgiven 2004
ISBN 9100581666
Sidor 186

Om författaren

Lars Torstenson (född 1958) är i grunden journalist. Efter att ha arbetat på Vin & Sprits informationsavdelning i Sverige blev han 1988 platschef på företagets kurs- och vingård Domaine Rabiega i Provence. I Sverige har han bland annat utsetts till årets vinmakare av tidningen Gourmet (1990), tilldelats Svenska Vinakademiens stipendium (1997) och mottagit Gyllene glaset av tidningen Allt om Mat år 2000. 2001 utkom hans bok ”Vinprovningens ABC”.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Lars Torstensson är en svensk som kan titulerara sig vinbonde i Frankrike! Han är även författare skulle jag vilja tillägga, Vintillverkningens ABC är långtifrån hans första bok om vin. Tidigare titlar är bland annat Rött, vitt, rosé och Vinprovningens ABC.

Många är vi som vill till Frankrike, kanske med just den idylliska drömmen om att, fjärran vardagen i den kalla nord, ha någon form av verksamhet, som ett kafé, eller rent utav odla vin. Man bör förstås i sammanhanget dra en klar skiljelinje mellan hobbyverksamhet efter till exempel inträde i pensionsåldern och det professionella yrkesvalet.

För Monsieur Torstensson blev ett liv som vinodlare i Frankrike sanning, men enligt honom själv är det en ständig kamp mellan dröm och verklighet, med i högsta grad hårt arbete som insats. Där rätt beslut i rätt tid hela tiden är avgörande för det önskvärda slutresultatet, nämligen goda viner som säljer i en stenhård konkurrens, där inte minst trender är betydande i konsumentperspektivet.

Läsaren får i och med bokens huvudkapitel en intressant inblick i vintillverkningens fem huvudmoment: odlingen, skörden, jäsningen, lagringen och blandningen. Allt beskrivet med fackmannens egna ord, vilka kryddas med en portion humor, men också hans egen tankeprocess under respektive moment.

Medveten kvalité från första början är ledstjärnan för vinodlaren, alltså redan i vingården där ett omsorgsfullt val av druvor skall ha gjorts med hänsyn till både jordmån och klimat. Ett av de tuffare besluten, enligt Torstensson, är sedan att bestämma rätt tid för det känsliga skördetillfället. Väl med sina druvor i vineriet, som omgående pressas, kan vinmakaren innovativt skapa sin vinstil under momenten jäsning, lagring och blandning.

Året på vingården beskrivs med nästintill förföriska bilder från Provence i sydöstra Frankrike där Torstensson är verksam. Vidare får läsaren en allmän kunskap om världens gröna och blå druvor. Det avslutas med en kort genomgång av några övriga vinstilar och en värdefull ordlista för den vinbitne.

Med tanke på ett i vårt land alltmer ökande intresse för mat i allmänhet, och anammande av kontinentalt dryckesmönster i synnerhet, rekommenderar jag varmt denna bok. Det är folkbildning i ämnet vinkunskap på ett lättbegripligt sätt.

Johan Enemar

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:43

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?