Recension

: Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent
Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent Andreas Malm
2007
Atlas
9/10

Varning för klimatskred

Han startar från solen, Andreas Malm, i sin nya bok vars titel sägs symbolisera mängden forskning han tröskat sig igenom. Han rör sig från solen till jorden via livet och dess uppkomst till industrialismens sot, tar oss från 1850-talets knappt 300 miljontedelar koldioxid i atmosfären till dagens uppåt 400 och uppehåller sig vid personer som "biosfärens fader" Vladimir Vernadskij. Resultatet är smått sensationellt.

Malm, som tidigare brunnit för Palestinapolitiken, har till fullo skiftat fokus till klimatfrågans dito, och detta är ett verk skrivet i ett kreativt rus. Det är en välskriven och rasande spännande populärvetenskaplig drapa i vilken Malm går vidare där FN:s klimatpanel stannar. Vid vetskapen om att planetens ekosystem inte förändras linjärt utan brister i oförutsägbara skred.

Detta är Malms huvudsakliga poäng: att ingen – inte forskarna och överhuvudtaget ingen på denna planet existerande människa eller maskin – har förmågan att förutse hur snabbt ekosystemen kommer att kollapsa när temperaturen på jorden stiger.

Med hjälp av för mig tidigare helt okända begrepp, och vindlande metaforer, kretsar Malm kring ämnet. Han talar om "nodlinjerna", punkterna där allting brister; om "svicklarna", de för den ene onödiga men för den andre livsnödvändiga formationer som uppehåller till exempel ett ekosystem; och om "självorganiserad kritiskhet", idén om att system på jorden arrangerar sig själva på ett ytterst komplext vis och laddar på sig så mycket energi att de slut kan rasa som ett korthus endast vid en knappt märkbar förändring.

Från Monty Pythons Meningen med livet hämtar han den belysande liknelsen och den som sett filmen förstår när jag säger "lövtunn". I scenen sitter en kolossal, allt mer proppmätt matgäst på en restaurang och svullar i sig tonvis med mat. När han av servitören tvingas äta ett tunt chokladflarn når hans buk nodlinjen. Den exploderar. Skredet är ett faktum.

Borgerliga debattörer och övriga tillväxtfanatiker anser inte sällan att "alarmistiska" böcker som denna motverkar sitt syfte genom att sprida oro, skräck och panik. Men att författare som argumenterar utifrån den senaste klimatforskningen betraktas som alarmistiska, det är otvivelaktigt det mest alarmerande.

Textutdrag (Visa/göm)

Jonas Gren

Publicerad: 2007-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-15 08:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2759

5 kommentarer

Gäsp.

Erik B Oregistrerad 2007-12-25 02:11
 

Erik B: Idiot!

Skriet från vildmarken Oregistrerad 2008-04-30 23:03
 

Skriet från vildmarken> Dito!

Erik B Oregistrerad 2008-05-02 00:15
 

Jag menar, varför gäsp? Är du en av de där som trendriktigt väljer att dissa allt som upplevs som PK? Oavsett allvaret bakom det hela? Eller tyckte du recen var kass bara? Skriv det då i så fall, din enstaviga ironi är lite svår att tolka.

Skriet från vildmarken Oregistrerad 2008-05-10 22:13
 

[...] mer: EX, Dagens Bok, Kulturen, KB, Jordens Vänner, Sydsvenskan, NyTid, DN, Internationalen, [...]

Radikalt klimatlarm | Svensson Oregistrerad 2013-05-19 07:26
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?