Recension

: Envar
Envar Philip Roth
2007
Albert Bonniers förlag
9/10

Julklappstips till frånvarande fäder

Utgiven 2007
ISBN 9789100113391
Sidor 192
Orginaltitel Everyman

Om författaren

Fotograf: Nancy Crampton

Philip Roth är en av USA:s ledande samtida författare. Han föddes 1933 i Newark, New Jersey, som också har varit spelplatsen för flera av hans böcker. Roth slog igenom som författare i slutet av 60-talet med den satiriska romanen ”Portnoys besvär”. Inte sällan omnämns han som kandidat för Nobelpriset.

The Philip Roth Society – Rothfans.

Sök efter boken

Vad finns kvar när man dör?
En klassisk fråga, och temat för Philip Roths senaste roman. Om man ska se till någon slags bokstavlig mening av frågan, och det gör jag i det här fallet, så är betydelsen egentligen "Vad finns kvar när en man dör?". En man av den i västvärlden utskällda och utdöende 1900-talstypen en man som aldrig kunnat komma i kontakt med sina känslor, som avverkat familjer på löpande band utan att egentligen skapa några bestående relationer till dem.

Detta är vad som händer när Jack och de andra eviga pojkarna blir gamla.

Philip Roth skriver fantastiska skildringar av det amerikanska samhället, och inte mindre fantastisk är den skildring han här gör av den amerikanska kroppen. Tre äktenskap, tre barn men ingen familj. Avundsjuka, oförmåga till att ta i sitt söndriga känsloliv. Den otrogne äkta mannen, den frånvarande fadern, chefen som sätter på sin unga sekreterare, den gamle mannen som inser att det oberoende han alltid strävat efter bara lett honom in i ensamheten. Alla ryms i samma kropp som långsamt förfaller medan han inser att allt han aldrig ville bli har han blivit och nu är det för sent.

Det är sorgligt och det är hemskt men det är också fascinerande och väldigt, väldigt bra.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2007-12-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-18 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2752

5 kommentarer

"Det är sorgligt och det är hemskt men det är också fascinerande och väldigt, väldigt bra." Den formuleringen antyder att det skulle finnas nån slags motsättning mellan att ett verk är sorgligt och att det är bra.

Henrik Oregistrerad 2007-12-18 00:50
 

tänker att recensenten tänker på livet i allmänhet, snarare än litteraturen, när hon sätter sorg och hemskheter o motsats till bra.

En annan Oregistrerad 2007-12-18 12:35
 
AnnaL Oregistrerad 2007-12-18 20:51
 

Henrik: Det måste ju inte vara fascinerande och bra bara för att det är sorgligt och hemskt. men i det här fallet verkar recensenten tycka det

dez Oregistrerad 2007-12-19 09:27
 

det är väl inget fel alls på en sådan mening, snarare fruktansvärt irriterande med irriga viktigpettrar som Väljer att Feltolka bara för att knäppa nån på näsan och visa sig bättre. Kort, koncist, bra och lättillgänglig recension. (Oj, indikerar jag nu att en lång och svår rec automatiskt skulle vara dålig??!"

cut your hair & get a job

jeeez Oregistrerad 2007-12-19 13:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?