Recension

: Näckrosön
Näckrosön Eva Stina Byggmästar
2003
Wahlström & Widstrand
7/10

Halleluja liksom

Utgiven 2003
ISBN 9146200452
Sidor 49

Om författaren

Fotograf: Thron Ullberg

Eva-Stina Byggmästar, född i Jakobstad år 1967, debuterade som 19-åring. Hon har återvänt till Finland efter att ha bott i Sverige i många år. För sin poesi har hon erhållit bl.a. Finlands Rundradios poesipris 1995, Den dansande björnen (delades tillsammans med Penti Holoppa), Sveriges Radios lyrikpris 1998 och Guld-prinsen 1998.

Sök efter boken

Djuren och naturen är ofta de som färgar och ger ton till Eva-Stina Byggmästars dikter, så även i Näckrosön. Färgen i den här diktsamlingen är blågrå och vemodigt dimmig. Ljusa klara kilar och kryphål, små som stora öppnar sig och förundrar. En känsla av ödmjuk tacksamhet inför livet och det oförståeliga genomströmmar boken.

Det är en andlig diktsamling. Gud tilltalas ofta direkt. Liknande dikter är skrivna av Ylva Eggehorn. Det är som psalmer, fast något privatare. Även rytmen hos Byggmästars dikter påminner om psalmer, lite högtidligt, lite bedjande, lugnt och stillsamt. Men humor har de förstås båda två, Eggehorn och Byggmästar. Det är roligare att läsa de här dikterna än de i psalmboken.

Byggmästar försvarar sin Gud såhär:

Gud är mitt ängsullsbo
som ingen kan komma
och sandslottskrossa

Trots allt, det blir svårt att läsa dikterna på annat än ett andligt vis. Det är en fin bok, men som ickekristen lätt att värja sig mot. Det blir emellanåt för mycket halleluja. De dikter som inte har en tydlig Gud som mottagare fungerar klart bäst.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2007-09-18 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-23 22:57

Kategori: Recension | Recension: #2637

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?