Recension

: Jpod
Jpod Douglas Coupland
2007
Norstedts
6/10

Sliding down the surface of things

Utgiven 2007
ISBN 9113015699
Sidor 457
Orginaltitel Jpod
Översättare Clemens Altgård
Först utgiven 2006

Om författaren

Fotograf: D.J Weir

Douglas Coupland, född 1961, jobbade som journalist när han slog igenom med sin debutroman Generation X i början av nittiotalet. Han har sedan dess gjort sig känd som en kritisk samtidsskildrare, bland annat med romaner som Microslavar och Girlfriend in a Coma.

Sök efter boken

Det känns oroväckande när författaren bakom vad som ibland kallats 1990-talets stora generationsroman ger sig på projektet att skriva även nästa generations litterära levnadsteckning. Douglas Coupland gav oss Generation X och Microslavar och blev därmed en av de främsta skildrarna av ett alltmer accelererande mediesamhälle – där datorn blev en hemdator och Marshall McLuhan, om han levat, kunde ha nickat instämmande över hur rätt han hade haft. Mediet var på väg att bli själva meddelandet. I Couplands senaste roman är vi inte längre på väg dit, utan sedan länge framme. Och vi är uttråkade.

Jpod är berättelsen om en grupp spelprogrammerare och deras till synes oinspirerande vardag bestående av att skapa virtuella världar för andra och sig själva att gömma sig i för att undvika insikten om att de ”är deprimerade assemblage av populärkulturella intryck och bortträngda känslor, som drivs framåt av den fräsande motorn i den mest banala formen av kapitalism” i Vancouver någon gång under 2000-talet. De spelar Tetris, googlar sig själva och sin omgivning och undviker att söka någon mening med livet. Det behövs inte längre. De moderna berättelserna kräver det inte – dramaturgin är förändrad. Ingen början mitt och slut. Bara dekonstruktion.

I denna narrativt normlösa tillvaro är det svårt att resonera om Couplands karaktärsteckning. Något större liv gjuter han inte ens i huvudpersonen Ethan Jarlewski, som trots absurda händelser med begravda biker-killar och föräldrar i trotsåldern lyckas glida genom romanen likt Mario när man väl lyckats erövra svansen som går att flyga med. Någon förändring sker inte, men kanske är det just detta som är Couplands meddelande, hans diagnos.

I Jpod utforskar Coupland den generation som möjligen är den första att inte bry sig nämnvärt om att någon skriver deras generationsroman. Google-generationen surfar snarare än dyker och risken är överhängande att just den målgruppen, om Coupland nu betraktar dem som en målgrupp snarare än patienter, kommer att lämna romanen oläst till förmån för en än längre session i World of Warcraft. Med tanke på att en sökning med Google ger över 1070 000 träffar på namnet Douglas Coupland så kan man anta att författaren ändå har en någorlunda stabil läskrets. Men Google-generationen är nog förlorad. För om mediet är meddelandet så behövs något mer tillgängligt än en roman. Så sorgligt kan det faktiskt vara.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2007-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-06 17:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2473

5 kommentarer

Strålande recension!

S Oregistrerad 2007-05-04 08:42
 

det håller man med om.

man Oregistrerad 2007-05-04 18:42
 

det håller man med om.

man Oregistrerad 2007-05-04 18:42
 

815 000 träffar.

McLuhahaha Oregistrerad 2007-05-05 08:29
 

Förträffligt recension av tidens anda, men själva boken glömdes bort. Varför var den inte bra? Var den blott en uppgraderas 2.0 upprepning av Mikroslavar? Måste väl läsa för att veta.

Johannes Oregistrerad 2007-09-03 16:30
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?