Recension

: Girlfriend in a Coma
Girlfriend in a Coma Douglas Coupland
1999
Tivoli
8/10

Amerikansk apokalyps

Utgiven 1999
ISBN 9189293002
Översättare Molle Kanmert

Om författaren

Fotograf: D.J Weir

Douglas Coupland, född 1961, jobbade som journalist när han slog igenom med sin debutroman Generation X i början av nittiotalet. Han har sedan dess gjort sig känd som en kritisk samtidsskildrare, bland annat med romaner som Microslavar och Girlfriend in a Coma.

Sök efter boken

Året är 1978, Karen och Richard går i high-school och har precis haft sin sexuella debut i en skidbacke utanför Vancouver, Kanada. Karen, som hårdbantar inför en kommande Hawaii-resa, tar senare på kvällen ett par groggar och lyckas däcka totalt. Hon hamnar i koma som skall komma att vara i sjutton år. Strax innan hon faller i sin törnrosasömn ger hon Richard ett brev där hon beskriver de visioner om framtiden hon haft den senaste tiden. Det kännetecknande med framtiden är inte all ny teknisk apparatur, utan meningslösheten och mörkret. Och att undergången är nära.

Det verkar som att Coupland lyckas beröra något djupt inom oss. Jag blir det knappast av alla hans böcker, men av några passager i vissa av hans böcker kan jag fortfarande bli förlamad och gråtmild. Jag har en kompis som fick kraftig ångest efter att ha läst Girlfriend in a Coma; inte så mycket för apokalypsen som för insikten om att rationaliteten och effektiviteten i allt har gjort våra liv tomma.

Coupland skulle nog hålla med Durkheim om att eftersom vi inte längre behöver kämpa för att överleva, blir känslan av meningslöshet så uppenbar. Det är denna meningslöshet Coupland försöker peka på. Det finns något som fanns som gått förlorat, kanske oskulden och skönheten? Coupland är knappast ensam om att ha upptäckt detta, snarare är det så att han berättar om det som vi alla känner på oss – det är i igenkännandet han har sin styrka.

Coupland lyckas att föra ihop sin samhällsanalys med en god intrig och sköna karaktärer i en av hans helt klart bästa böcker. Längesedan var det han hade den upphypade aura som fick honom att bli MTV:s älskling och språkröret för 1960- och 70-talisterna, nu måste han skriva bra för att överleva.

Samtidigt tycker jag att hans utforskande av den amerikanska medelklassen börjar bli något upprepande – i synnerhet med tanke på att hans senaste bok, Miss Wyoming (ännu ej utgiven på svenska), behandlar precis samma ämnen men med den skillnaden att den utspelar sig bland f.d. Hollywood-stjärnor. I Girlfriend in a Coma är det folk inom den kanadensiska tv- och filmindustrin. Kanske dags att börja söka sig lägre ned i samhällsskikten?

Girlfriend in a Coma är helt enkelt en av Couplands tätaste och bästa böcker. Pluspoäng för den fyndiga titeln.

Textutdrag (Visa/göm)

Lucas Forsberg

Publicerad: 2001-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-14 22:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #187

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?