Gästrecension

: Mästarprovet
Mästarprovet Anna Enquist
1998
Natur och Kultur
9/10

Ett familjedrama

Utgiven 1998
ISBN 912707319X
Sidor 319
Orginaltitel Het meesterstuk
Översättare Per Holmer
Först utgiven 1997

Om författaren

Fotograf: Bert Nienhuis

Anna Enquist är född 1945 och verksam i Holland. Hon är utbildad psykoanalytiker och pianist, och skriver såväl poesi som prosa. På svenska har vi kunnat läsa ett urval av hennes dikter samt romanerna ”Mästarprovet” (1997), ”Hemligheten” (1999), ”Isbärarna” (2004) och novellsamlingen ”Blessyr” (2002).

Gästinformation

Lotta Andersson är 42 år, har nyligen tagit examen i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås och söker nu jobb som bibliotekarie. Hon har två pojkar i skolåldern och hennes stora intresse är läsning - jämt och allt möjligt. Lotta anser att man kan och bör läsa böcker inom olika genrer för att lära sig mer om omvärlden och för att berika sitt liv. Det värsta hon vet är människor som ska tala om vad som är fin resp. dålig litteratur, det får var och en avgöra själv. Och så vill hon uppmana alla till att läsa!

Sök efter boken

Jag har tidigare inte läst någonting av den holländska författaren Anna Enquist och jag hade ingen uppfattning om henne alls när jag började min läsning av romanen Mästarprovet. Det enda jag visste om henne var att hon är holländska, heter egentligen något annat (Christa Widlund), är gift med en svensk man och har tidigare skrivit noveller. Det var med öppna ögon och utan förväntningar jag började min läsning av denna roman. Det var till stor del bokens omslag som först gjort mig nyfiken, en mängd blå-gröna fiskar mot vit bakgrund, vad ska de representera?

Fiskar visar sig spela en stor roll i romanen som utspelar sig i Holland på 1990-talet. I centrum för bokens handling står familjen Steenkamer med den åldrande mamman Alma, hennes två medelålders söner Johan, konstnär, och Oscar, konstkritiker, och deras sedan barndomen försvunna pappa Charles. Trots sin frånvaro står pappan alltjämt i centrum i familjens liv. Johan är skild och har en ny flickvän, Zina. Hans ex-fru Ellen och de vuxna tvillingpojkarna Peter och Paul förekommer också i romanen liksom Ellens väninna Lisa och hennes familj.

Det är ingen märkvärdig historia som utspelar sig i denna bok, det är vanliga familjers liv i vår tid som beskrivs och boken berör mig så otroligt mycket. Det är välskrivet. Anna Enquist skriver på ett sätt som gör att det känns som om man själv var med och såg allt. Boken är mycket bra och det är spännande att dessa människors liv. Hon tar upp de bekymmer Alma har p.g.a. sin ålderdom, beskriver hur genant det är att inte kunna klara av att sköta det man kunnat tidigare. Bröderna Johan och Oscar som hela livet tävlat om att vara bäst, där den ena alltid setts som vinnaren, ska det förbli så? Ellen och Johan som nu är skilda, vad var orsaken till skilsmässan? Höjdpunkten i boken är en konstutställning som Johan ska ha med sina tavlor och där alla är inbjudna, även pappan. Den stora frågan är boken igenom, ska pappan komma till utställningen?

Relationer är nyckelordet i denna roman som benar ut den ena frågan efter den andra. Vändningarna i boken är ibland överraskande, inte så stora märkvärdiga saker händer alla gånger, mycket sker i det lilla. Familjen Steenkamers liv rullas upp, med både med- och motgångar.

Det är en lågmäld och ibland långsamt berättad historia, men så välskriven att man längtar till att få läsa mer av denna författare. I alla fall gör jag det och då är det tur att denna bok var hennes debutroman och hon har skrivit mer efteråt.

Lotta Andersson

Publicerad: 2007-04-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 13:12

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2460

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?