Nyhet

Nobelpriset i litteratur till Orhan Pamuk

Nobelpriset i litteratur 2006 går till den turkiske författaren Orhan Pamuk. En favoritseger alltså; på Ladbrokes gav han bara tre gånger pengarna.

Motiveringen lyder: ”som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning”.

De första kommentarerna nämner Pamuks politiska engagemang; i vintras åtalades han bland annat för att ha ”förolämpat den turkiska identiteten” efter att han i en intervju med en schweizisk tidning hävdat att Turkiet inte vill ta ansvar för mordet på 30 000 kurder och 1 miljon armenier.

Björn Waller

Publicerad: 2006-10-12 13:00 / Uppdaterad: 2009-12-21 11:49

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Dagensbok först med nyheten i år igen!

impad Oregistrerad 2006-10-12 17:18
 

Spontant kändes det både roligt och bra. Lyssnade på radions utsänding och jag var inte ensam om att tycka det, tydligen, där jublades det.
Orhan Pamuk är känd, vet ej om han är välkänd, men han är läst och recenserad och omtalad i olika sammanhang. Så ur den synpunkten är det bra, tror jag.
Ibland lyfts någon författare fram i rampljuset och får ett erkännande och som nu, en redan erkänt stor författare får just erkännade för det.
Ordet ÄNTLIGEN är väl relevant här, skulle jag tro att många tycker idag.
Även om jag trodde på Amos Oz.
Har dock inte läst något av Orhan Pamuk, varit på väg att göra det. Men det lär jag göra nu.

Monika Oregistrerad 2006-10-12 17:50
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?